Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Monferrato

(1)

En vinregion i sydöstra hörnet av Piemonte.
Monferrato är en vinregion i det välkända Piemonte. Här produceras flera sorters viner, men odlingarna domineras av inhemska sorter som Barbera. 

Vinregionen Monferrato ligger söder om floden Po i sydöstra hörnet av Piemonte, i nordvästra Italien. Området är rikt på historia och det har en lång tradition av vinframställning. Här finns även många slott, kyrkor och medeltida byar. År 2014 infördes området på Unescos världsarvslista.
De mest kända vinerna härifrån är kanske Barbera d’Alba och Barbera d’Asti, men de viktigaste ur ett kvalitetsperspektiv är Barbera Monferrato. Regionen fick sin egen DOC 1994. Klassificeringen följer avslappnade regler som tillåter blandningar av inhemska sorter med internationella druvor. Dessa blandningar heter Monferrato Rosso och Monferrato Bianco.

Druvsorter

De inhemska druvsorterna Barbera, Freisa, Grignolino och Dolcett dominerar odlingarna i Monferrato, men du hittar även internationella sorter som till exempel Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Pinot Noir. När det gäller vita druvor är Cortese den vanligaste. Efter det kommer druvorna Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Klimat & terroir

Vinproduktionen täcker provinserna Asti och Alessandria och regionen delas av floden Tanaro. Den norra delen är känd som Basso Monferrato och består av slätter och böljande kullar. Söder om floden ligger Alto Monferrato, som stiger upp i bergskedjan Apenninerna. Terroiren i Monferrato är perfekt för vinodling, tack vare dess kontinentalklimat med varma somrar och mestadels klara och mycket kalla vintrar. Här hittar du fritt dränerande jordar och en mark bestående av olika skikt av kalksten, blandat med sten och sand. Denna typ av jord är idealisk för att producera viner av hög kvalitet. Speciellt sorter som Grignolino och Barbera.

Barbera

Båda Grignolino och Barbera har en kombination av färsk, syrlig frukt och en bra balans mellan socker och syra. Barberaviner är ofta lättsamma, friska och fruktiga. Det är just frukten och fräschören som gör att vinet så gott till mat. Servera det svalt till exempelvis en buffé eller till italiensk antipasti. Det funkar även bra till pasta med tomatsås eller till en pizza bianca med ruccola och olivolja, toppad med sardeller. Det är även ett bra sällskapsvin.