Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Modena

(0)

Modena gör mousserande viner omgiven av sportbilstillverkare.
Lambrusco di Modena är det mest kända vinet. Regionen har dock även flera andra mousserande viner av hög kvalitet.

Det Modena är mest känt för är lyxiga sportbilar såsom Ferrari, Lamborghini, Maserati, De Tomasi och Pagani, liksom även vinäger såsom Balsamico di Modena. Men i området runt staden produceras det även viner av hög kvalitet. Framförallt är det stora kvantiteter av mousserande röda, rosé och vita viner. Vinområdet är dessutom numera klassificerat som DOC. Före 2009 var områdets enda DOC Lambrusco di Modena. Då detta inte skilde sig från Emilia-Romagnas andra Lambrusco DOC fanns ett behov av en titel som även inkluderar andra viner. Följaktligen blev denna DOC utvidgad och bytte även namn till Modena DOC. Lambrusco di Modena är dock fortfarande det mest välkända av vinerna som produceras i regionen.

Geografiskt läge

Modena är beläget i dalen på södra sidan av floden Po mellan städerna Bologna och Parma i norra delen av regionen Emilia-Romagna. I området råder ett fuktigt subtropiskt klimat. Somrarna är heta och vintrarna är kalla. Det kan till och med förekomma snö.

Druvor

Modenas vingårdar ligger mitt i det område i Emilia-Romagna där Lambrusco växer i stor omfattning. Följaktligen finns det flera olika varianter av Lambrusco. Men även andra druvor odlas i regionen såsom Trebbiano. Denna druva används inte bara till vinframställning, utan också för tillverkning av balsamvinäger. Andra druvor som odlas är Grechetto, vilken ofta blandas med Trebbiano och den i Podalen ursprungliga druvan Montù.

Viner

De viner som tillhör Modena DOC är antingen frizzante, det vill säga ljusa och halv mousserande viner, eller det helt mousserande vinet spumante. De finns i en mängd olika stilar: rött, rosé och vitt, gjorda på en eller flera druvsorter. Nästan alla viner från Modena har en låg alkoholhalt. Modena Novello är ett rött vin gjort på Lambrusco. Det är regionens enda icke-mousserande vin. Vinerna passar som aperitif men är även utsökta till de lokala delikatesserna såsom korvarna Cotechino och Zampone, liksom även tortellini och rätten Capello da Prete gjord på grisfötter.