Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Minho

(0)

Minho är ursprungsområdet för Portugals unika Vinho Verde.
I Minho är det småbrukare som dominerar vinproduktionen. För att ge plats till andra grödor växer vinrankorna därför högt upp i luften.

Vinregionen Minho är framförallt känt för Vinho Verde. Det är det lätta och svagt mousserande vin som är unikt för Portugal. Regionen sammanfaller följaktligen också med Vinho Verde DOC.

Småskalig vinodling

Det mest karakteristiska för Minho är den stora mängden småjordbrukare som är verksamma i regionen. Ungefär 19 000 producenter brukar de cirka 60 000 hektar vinodlingar som finns i området. Dessa kombinerar ofta sin vinodling med annat småskaligt odlande för husbehov, eller till begränsad försäljning. Därför låter bönderna till exempel ofta vinrankor växa högt över marken. De använder ibland till och med telefonstolpar som stöd. Anledningen är för att också kunna använda marken för att odla grönsaker eller andra grödor som är mer jordnära.

Geografiskt läge

Regionen Minho sträcker sig från Atlantkusten norr om Porto upp till gränsen mot Galicien. I inlandet utgör städerna Braga och Giumarães gränsen österut. Regntunga vindar blåser in från Atlanten och skapar bra förutsättningar för odling och växtlighet. På grund av områdets frodiga och gröna landsbygd är Minho kallat Costa Verde (den gröna kusten). Området lämpar sig därför mycket bra för jordbruk och även vinodling.

Druvor

De gröna druvor som odlas i Minho är framförallt de inhemska sorterna Alvarinho, Arinto Avesso, Loureiro och Trajadura. Alla dessa druvor används i produktionen av Vinho Verde. De röda inhemska druvorna är Alvarelhão, Azal Tinto, Borraçal och Espadeiro. Dessa druvor används i tillverkningen av de Vinho Verde som är röda eller rosé.

Viner

Det finns en mängd olika producenter av Vinho Verde, men Casal Garcia är den kommersiellt mest kända producenten. Däremot är det inte de som producerar viner av högst kvalitet. Istället är det de som tillverkar Vinho Verde på druvan Alvarinho som har bäst renommé. Alvarinhoviner har till och med en specifik ursprungsbeteckning. Vinho Verde är lätta viner med en fräsch smak och är svagt mousserande. Dessutom håller de något lägre alkoholhalt. Den klassiska rätten till Vinho Verde är soppan Caldo Verde, vars ursprung också kan härledas till regionen Minho.