Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Minervois

(10)

I södra Frankrike finns vinregionen Languedoc-Roussillon och i västra delen av regionen hittar vi appellationen Minervois. Här ligger vingårdarna på 50 - 500 meters höjd vid foten av Montagne Noire bredvid Midi-kanalen.

Appellationen består av ungefär 15 000 hektar mark med vinodlingar och är det största vinproducerande området i hela regionen. Här producerar vinmakarna i genomsnitt 18 150 000 liter vin årligen.

Forskarna har hittat tydliga bevis på att vinodling har varit populärt i området redan på tidig romersk tid, kanske till och med under den förromerska tiden. Men det var inte förrän år 1985 som appellationen Minervois blev erkänd.

Appellation d'Origine Contrôlée klassificering

Appellationen Minervois är främst känd för sina distinkta röda viner som är Appellation d'Origine Contrôlée, AOC, klassificerade. Hela 5 000 hektar mark är reserverad för druvor som producenterna använder till de här vinerna.

De främsta druvorna som odlarna använder till AOC-vinerna är Grenache, Syrah och Mourvèdre. De här druvorna, tillsammans med druvan Lledoner Pelut, måste utgöra 60 % av vinblandningen av de röda vinerna. Den sistnämnda druvan är sällsynt jämfört med de andra tre. De resterande 40 % av vinblandningen kan bland annat bestå av druvorna Carignan och Cinsault.

Lång tradition av sötvinsproduktion

Utöver de distinkta röda vinerna kan vi även hitta roséviner, vita viner samt en stor tradition av sötvinsproduktion i appellationen.

De vita vinerna är av varierande kvalitet och är mer kända på den lokala marknaden än internationella. Druvorna som framförallt används till de vita vinerna är druvorna Vermentino, Roussanne, Marsanne, Bourboulenc samt Grenache Blanc. De vita vinerna går under namnet Minervois Blanc.

Minervois Noble är namnet på de söta vinerna som har en lång tradition i appellationen. I det söta vinet använder vinmakarna samma druvor som till de torra vita vinerna, men odlarna plockar druvorna när deras sötma är hög. Den höga sötman kan antingen vara en följd av ädelröta eller genom att druvorna torkas ut manuellt efter att de blivit skördade.