Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Meursault

(4)

Chardonnayviner från Meursault - bland de bästa från Bourgogne.
Orten Meursault har många vingårdar med titeln Premier Cru. De producerar vita viner som bidragit till att ge Meursaultviner ett gott rykte.

Vinerna från Meursault är klassificerade som AOC. De är producerade runt orten med samma namn. Den ligger i delregionen Côte de Beaune i Bourgogne. Viner från kommunen är kända för att vara bland de rikaste och mest fylliga vita vinerna från Bourgogne. Det är antalet pålitliga och högkvalitativa vingårdar med Premier Cru-titlar som åstadkommit detta goda rykte. Utöver dessa vingårdar finns även att antal Lieu-dit-odlingar. De har inte titeln Premier Cru men är ändå kända för att producera viner av hög kvalitet.

Geografiskt läge

Vinodlingarna liksom orten är belägna på toppen av en svagt sluttande kulle. Höjden är mellan 230 och 360 meter över havet. Jordmånen består av kalk och märgel. Den senare består av kalkslam och mer eller mindre sandblandad lera. I Meursault är somrarna varma medan vintrarna är kalla. De har knappt 1 900 soltimmar per år. Nederbörden är ganska väl fördelad under året där maj är den regnigaste månaden. En torr och kall vind blåser huvudsakligen från norr.

Druvor

I Meursault odlas det nästan uteslutande Chardonnay. Det är endast på mindre än fem procent av odlingsytan som druvan Pinot Noir växer. Chardonnay har relativt små cylindriska klasar som består av oregelbundna små guldgula druvor. Pinot Noirs klasar har däremot samma form som en kotte. Druvorna är ovala och mörkblå i färgen.

Viner

Vinerna som är gjorda på Chardonnay är guldgröna. De har en bouquet av mogna druvor med dofter av nötter, honung, citrus och blommor samt mineraliska toner med smak av flinta. Känslan i gommen är rik, slät och fet med en ihållande träig ton. Ett litet antal röda viner gjorda på Pinot Noir produceras också i Meursault. De är klassiska och välsmakande. Vita viner från Meursault passar bra med Foie gras, kalvkött, fågel, skaldjur eller blåmögelostar. Röda viner passar också bra till grillat kött eller burgundisk köttgryta.