Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Menetou-Salon

(1)

Appellationen Menetou-Salon kan du finna mellan Bourges och Bloir. På vinvägen Loire ligger det nära appellationerna Pouilly-Fumé och Sancerre. Området och regionen har en rik historia och en lång tradition av vinproduktion. Franska druvor är kända för sin kvalitet och unika smak.

En storslagen och mystisk historia

Menetou-Salon ligger i mitten av Frankrike inom Cher regionen. Vingårdarna i området är omgivna av vacker natur och ett välbevarat gammalt gotiskt slott. Enligt urgamla historiska dokument och skrifter gav herren av Menetou bort vingårdarna till religiösa ändamål. Det sägs dessutom att den franska kungen Charles VII och hans älskarinna hade just Menetou-Salon appellationen som sin personliga favorit. Den kungliga närvaron och den långa historien som området besitter ger ett praktfullt och pompöst inslag i uppfattningen om regionen och dess produkter.

Idyllisk natur och smak

Den franska regionen har ett varmtempererat och fuktigt klimat vilket gynnar odlingen av druvor. Samtidigt är jorden rik på kalk vilket ger välmånde och smakrika viner. God solexponering och friska vindar bidrar även till att druvorna trivs bra. Dessa förhållanden utgör en idealisk bas för en druvsort av hösta kvalitet samt viner av första klass. Menetou-Salon druvan ger en balanserad frisk smak av citrus och frukt vilket fungerar utmärkt till produktionen av bland annat mousserande viner. Druvorna växer i en färgskala från ljusgrön till mörkare varianter och skördas oftast för hand. Det är således en del av traditionen och kulturen att skörda druvorna tillsammans under sensommaren eller tidig höst. För en vinproducent är det ett sant nöje och njutning att plocka druvor för hand.

Menetou-Salon viner

Appellationen har perfekta förutsättningar för odling av såväl Sauvignon Blanc som Pinot Nior. Den huvudsakliga produktionen från Menetou-Salon är vita viner, dock är rosé och röda viner på frammarsch. Området består mestadels av familjedrivna vingårdar som gått i arv i generationer.