Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Méditerranée

(3)

Vindistriktet Mediterranèe IGP är ett stort område som sträcker sig över Frankrikes sydöstra kust samt även över några delar av ön Korsika. Det finns flera AOC inom Mediterranèe, som exempelvis Cotes de Provence, Chateauneuf-du-Pape och Bandol. De viner från området som inte klassificeras för att etiketteras som AOC får benämningen Mediterranèe IGP.

Historia som sträcker sig tusentals år tillbaka

I Mediterranèe har människor odlat vinstockar i över 2 000 år. Det var grekerna som började med odlingarna i samband med att de grundade städer längs med kusten. Vinodlingarna och vinkulturen har sedan dess blivit påverkade av bland annat romare och katalaner som bott i området efter grekerna. Precis som många andra områden i Europa blev odlingarna drabbade av vinlusen under 1800-talet, vilket innebar att många odlingar gick under och behövde bli omplanterade.

Perioder av kraftigt regn

Majoriteten av vingårdarna inom Mediterranèe ligger på den södra sidan av Alperna, både på bergens sluttningar och nere i dalarna. Klimatet är varmt och torrt under dagen med kyligare nätter. Under hösten och våren kommer både kalla vindar från norr och havsbrisar från söder, vilket resulterar i perioder med kraftiga regnfall. Regnet i kombination med de varma och torra somrarna skapar ett perfekt väder för att vinrankorna ska trivas och växa bra.

Vin och druvor från Mediterranèe

Majoriteten av Mediterranèe IGP-vinerna är rosé som framförallt är gjorda av druvorna Carignan, Cinsaut, Syrah och Grenache. Det är dessutom de här druvorna som även är vanligast i framställningen av röda viner. Rosévinerna är fräscha och balanserade med fruktiga smakinslag samt undertoner av bland annat röda bär. Vinerna är ofta laxrosa i färgen och passar lika bra som aperitif som till måltider.

Röda viner från området har ofta en hög tanninhalt och smak av exempelvis körsbär, hallon, björnbär, viol, kryddor eller choklad. Vita viner utgör en ganska liten del av produktionen och det är framför allt druvorna Muscat, Vermentino och Viognier som är de mest populära.