Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

McLaren Vale

(6)

I södra Australien, 35 kilometer från staden Adelaide, ligger vinregionen McLaren Vale. Regionen består av 7 300 hektar mark och här finns det vingårdar på både hög och låg höjd. De flesta av vingårdarna ligger ungefär 50 - 150 meter över havet, men några ligger på 350 meters höjd.

Vinodling har varit en stor del av traditionen under lång tid och redan år 1838 odlade vinmakarna druvor här. Idag är regionen mest känd för att producera torra röda viner av hög kvalitet.

Historia

Thomas Hardy och John Reynell planterade de första vinrankorna i regionen på 1830- talet. Under hela 1800-talet var McLaren Vale känd för att producera tunga och torra bordsviner. I början på 1900-talet ökade först vinexporten stort innan även den lokala försäljningen började stiga i samband med andra världskrigets slut. 1970-talet var händelserikt i regionen då det etablerades 25 nya vingårdar samt att producenter började att odla druvorna Shiraz, Cabernet Sauvignon och Grenache. Det var även under det här decenniet som bordsvinet växte i popularitet bland befolkningen.

Produktion med fokus på hållbarhet

McLaren Vale är den mest hållbara vinregionen sett till miljön i Australien. Regionen är ledande inom vattenförvaltning, ekologiska metoder och klimatanpassade planteringar. Av regionens vingårdar idag har 38 % biodynamiskt och ekologiskt certifikat. I McLaren Vale var det över 30 år sedan som sprinkler- eller översvämningsbevattning var metoder som vinmakarna använde sig av. Idag arbetar de istället med återvunnet vatten som kommer från Christies Beach Wastewater Treatment Plant och Willunga Basin Water Company. Genom att använda återvunnet vatten hjälper regionen till att bevara de naturliga vattenresurserna som finns.

Klimat & jordmån

Vinregionen har ett medelhavsklimat som utmärker sig genom varma sommarmånader och regniga vintrar. Största delen av nederbörden sker under vintermånaderna och är mellan 580–700 millimeter varje år. Regionen har en medeltemperatur på ungefär 21,7 grader Celsius. I öster och söder kantas regionen av Mt Lofty Ranges samt Gulf St Vincent i väster. Närheten till bergen och bukten hjälper till att mildra klimatet i området, vilket är en fördel för druvodlingen.

I McLaren Vale finns det dessutom en mångfald av jordarter och det bidrar till att vinmakarna kan odla flera olika sorters druvor här. Rödbruna jordar med rik bördighet, terra rossa, rendzina, mörk lera och sand är några av de olika jordmåner som finns i området. Alla jordar är fridränerade vilket innebär att de inte innehåller speciellt mycket fukt. Det här är bra för vinmakarna eftersom de får bra kontroll på hur mycket fukt som finns i vinstockarna.

De vanligaste druvsorterna

McLaren Vale är även känd på den internationella marknaden för att vara en region som odlar den australiensiska versionen av de röda druvorna Shiraz, Cabernet Sauvignon och Grenache. I dagsläget består cirka 54 % av regionens vinodlingar av druvan Shiraz, vilket alltså är den viktigaste av druvor som finns i regionen. Shiraz-druvan som blir odlad i McLaren Vale är känd för sin höga kvalitet och sammetslena konsistens. Utöver dessa tre druvor odlar vinmakarna även en del så kallade medelhavssorter. Däribland druvorna Nero d'Avola, Barbera, Tempranillo och Zinfandel.