Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Maule Valley

(4)

Regionen Maule Valley är den näst största vinregionen i Chile efter Central Valley. Dalen sträcker sig 10 mil och centrum för vinproduktionen ligger söder om huvudstaden Santiago. Regionen har tidigare varit mest känd för sin produktion av bulkviner men det har förändrats radikalt under de senaste åren.

En av Chiles sydligare regioner

I Maule Valley råder något svalare temperaturen än hos grannarna i norr och regionen har dessutom mer nederbörd, speciellt under vintrarna. Trots att temperaturen är lägre har regionen varma dagar, dock följt av kallare nätter. Temperaturskillnaden gör att växtsäsongen blir längre och att druvorna får en fin balans mellan mognadsgrad och syra.

Torrodlade druvor med mycket smak

Närheten till floden Maule gör att dalen består av alluviala jordtyper med allt från granit och röd lera till lerjord och grus. På sluttningarna finns jordtyper med fri dränering medan jorden i dalen är bördigare och ger större avkastning. Många av Maules vingårdar tillämpar torrodling för att öka intensiteten på druvorna. När en vinstock inte får tillräckligt med vatten ger den nämligen lägre avkastning och du får därmed druvor med mer koncentrerad smak.

En mix av gammalt och nytt

Den vanligast förekommande druvsorten i regionen är Pais, som används till just bulkviner. Producenterna har dock gradvis börjat ersätta druvan med internationella sorter som Cabernet Sauvignon och Carmenère eftersom de vill förnya och utveckla sin tillverkning. Trots den här strävan efter modernisering är regionen just nu mest känd för sina 70 år gamla Carignan-vinstockar. Stockarna ger röda viner i absolut världsklass. Vinerna är mjuka och jordnära med rik karaktär och härliga smaker av plommon och svarta bär.

Internationella sorter

Druvsorterna Cabernet Sauvignon och Carmenère ger båda aromatiska och kryddiga viner. Cabernet Sauvignon-viner har hög syra och en lång eftersmak med smaker av röda frukter, svarta bär och plommon. Carmenère-vinerna har även de en lång eftersmak, men här hittar du mer rökiga och rostade toner. Smaker som körsbär och björnbär är vanligt förekommande.