Maremma Toscana

(0)

Maremma Toscana är den tredje största appellationen i södra Toscana i Italien. Området ligger i Grosseto-provinsen och här hittar du ett mycket brett utbud av röda, vita, mousserande och roséviner. Regionen kallas ofta Toscanas "vilda västern". Namnet har regionen fått både tack vare sitt landskap och de tekniker de använder för att framställa sina viner. Sedan 2011 har regionen en DOC-status.

Många anser att det är klimatet som skiljer Maremmas viner från övriga Toscana-viner. Området består nämligen av ett så kallat mikroklimat, som på många sätt påminner om klimatet på Sicilien. Den varma solen bidrar till otroligt lena tanniner, vilket gör vinerna fylliga. Vinerna härifrån saknar däremot de höga syranivåer som många italienska viner vanligtvis besitter.

Klimat och vinframställning

Maremma-kusten är kantad av paraplytallar och ekar och är hem för några av de mest magnifika vingårdarna i hela den toskanska regionen. Här finns 1 078 hektar vinodlingar som sträcker sig över de sluttande kullarna på berget Monte Amiata. Jordarna här är rika på vulkanisk jord, vilket ger vinerna en distinkt mineralton. Här finns även rik lerjord, gott om solljus på dagen och en sval havsbris på natten. Alla de här tre faktorerna gynnar druvorna.

Vinproducenterna använder sig av både traditionella och moderna vinframställningsmetoder och de märker också sina viner därefter. Söta viner som Vin Santo gör de till exempel med passitometoden. Det betyder att de använder sig av torkade eller sent skördade druvor. Mousserande viner gör de å andra sidan med en klassisk metod som innebär en andra jäsning på flaska. Röda viner som Rosso och Sangiovese produceras med hjälp av Governo-tekniken, vilket innebär jäsning med torkade druvor.

Olika typer av viner

De röda vinerna från Maremma kan bestå av druvorna Grenache, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Canaiolo, Merlot, Petit Verdot, Pugnitello, Sangiovese och Syrah, eller en blandning av två av dem. De vita vinerna tillverkas oftast av druvsorterna Vermentino, Ansonica, Chardonnay, Malvasia, Sauvignon Blanc, Trebbiano, Viognier medan rosévinerna görs av Alicante, Ciliegiolo, Merlot, Sangiovese och Syrah.

Området producerar även mousserande vita viner och roséviner. Enligt DOC-reglerna måste vinerna innehålla 85 procent av den druvsort som står på etiketten, men appellationen tillåter också märkning av två olika sorters druvor för rödviner och vita viner. Den förstnämnda druvsorten kan utgöra 50 till 85 procent av innehållet och den andra mellan 15 och 50 procent. Det är även tillåtet att märka vissa viner med Rosato eller Bianco, utan att ange någon druvsort.

De bästa vinerna

Maremma-regionen är också känd för sin supertoscanare som heter Marchesi Antinori Le Mortelle Poggio alle Nane. Vinet är en blandning Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon, med en liten andel Carménère-druvor. Poggio alle Nane är ett mycket komplext vin med en elegant tanninstruktur.

Ett annat omtyckt vin från Maremma är Rocca di Frassinello Baffonero Maremma Rosso. Det är ett vin gjort på 100 procent Merlot. Vinet har en vacker rubinröd färg och en härlig doft av mörka bär och vanilj. Smaken är frisk med toner av ceder och svarta vinbär. Servera gärna vinet till en köttgryta, till vilt eller till starka ostar.