Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Maipo Valley

(7)

Vinregionen Maipo Valley beskrivs ofta som Sydamerikas Bordeaux. Den ligger strax söder om huvudstaden Santiago i Chile och är hem för några av landets mest prestigefyllda viner. Regionen är dessutom uppdelad i de tre större områdena Alto Maipo, Central Maipo och Maipo Bajo

Hur det hela började

De första vinstockarna planterades i Maipo Valley när staden Santiagos grundades på 1540-talet, men det var inte förrän på 1800-talet som vinproduktionen började ta fart. Det var nämligen då som rika chilenare reste till Frankrike för att komma tillbaka med vinstockar som de sedan planterade på sina vingårdar.

Alto Maipo

Vingårdarna i Alto Maipo löper längs den östra kanten av Anderna på höjder mellan 400 och 760 meter över havet. Här råder varma dagar med mycket sol, följt av kallare nätter. Den här typen av klimat förlänger växtsäsongen. Det innebär dessutom att druvorna får en bra balans mellan syra och mognad.

Jordarna är steniga med god dränering, vilket gör dem utmärkta för druvodling. Alto Maipo innefattar delregionerna Puente Alto och Pirque och är den mest prestigefyllda av Maipos samtliga vinodlingsområden.

Central Maipo

Området ligger strax väster om Alto Maipo och innefattar städerna Buin och Paine. Klimatet här är något varmare än i Alto Maipo, och jordarna bördiga med inslag av lera. Den här typen av jord ger något mindre raffinerade viner.

Cabernet Sauvignon är den mest odlade druvsorten, men det finns även betydande odlingar av druvan Carmenère eftersom den trivs utmärkt i just varmare klimat.

Maipo Bajo

I Maipo Bajo finns en stor vinproduktion, men området har inte så många odlingar. Det beror främst på att klimatet är både varmt och torrt. Det är svårt att odla druvor, men i närheten av floden råder ett så kallat mesoklimat. Här är det svala vindar som passar vissa gröna druvsorter, samt den blå druvan Cabernet Sauvignon.