Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Mâcon

(3)

Vinregionen Mâcon ligger i södra Bourgogne och är uppkallad efter provinsstaden med samma namn. Landskapet består av böljande kalkstenskullar som i öster gränsar till floden Saône.

Överhängande vitvinsproduktion

Området specialiserar sig på vita viner gjorda på den gröna druvan Chardonnay, men de har även en del produktion av röda viner på Pinot Noir och Gamay. Till skillnad från Côte d'Or i norr är det glesare mellan vingårdarna och du hittar flera andra typer av jordbruk.

Bra förutsättningar för vinodling

Närheten till Rhônedalen påverkar klimatet i Mâcon vilket ger temperaturer som är varmare än genomsnittet. Det råder även lägre nederbörd och, kanske allra viktigast av allt, mindre risk för vårfrost som kan skada vinstockarna. Jordtypen som innehåller mycket kalksten passar även utmärkt för både för Chardonnay och Pinot Noir.

Flera titlar med olika mening

Mâcon producerar röda viner, vita viner och roséviner och i några områden hittar du viner av mycket hög kvalitet. I de fallen kan vinet få ett tillägg med namnet på det specifika ursprungsområdet efter appellationen. Exempel på det är Mâcon Lugny och Mâcon-Village, vilka är titlar för vita viner. Primeur och Nouveau är benämningar för roséviner och vita viner som släpps kort efter skörd.

Du kan dessutom hitta termen Supérieur efter benämningen på röda eller vita Mâcon-viner. Det betyder att vinet har något högre alkoholnivå.

Friska och fruktiga vita viner

De vita vinerna från Mâcon är guld- eller halmfärgade med doft av bland annat vita rosor, akacia, kaprifol, verbena och citrongräs. Bland smakerna hittar du nyanser av tall, kvitten och fänkål. Vinerna är torra, friska och fruktiga och har en hög koncentration med bra syra.

Röda viner

Mâcons röda viner kan variera i färg, allt från mörkt rubinröd till djupt granatröd. Bland smakerna hittar du röda och svarta bär blandat med toner av svamp, fruktkärnor och jord. När vinerna åldras utvecklar de smaker av katrinplommon och peppar. Yngre Mâcon-viner kan vara lite stela, men de mjuknar med tiden.