Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Lujan de Cuyo

(1)

Förutom att vara en delregion i provinsen Mendoza är Luján de Cuyo också Argentinas första geografiskt avgränsade vinappellation. 1993 blev den erkänd av OIV (International Organisation of Vine and Wine).

Odlingar på höga höjder

Regionen ligger runt staden Luján de Cuyo som är belägen på floden Mendozas norra strand. Här har floden endast nått halvvägs på sin färd från Anderna till Pampas och därmed befinner sig de flesta vinodlingarna på 1 000 meters höjd över havet.

Viktigaste druvsort

Malbec är den viktigaste och mest odlade druvsorten i området. Den ger djärva röda viner med intensiv smak. Vinodlarna i Luján de Cuyo producerar också viner av druvorna Cabernet Sauvignon, Chardonnay och Torrontés. Några av Argentinas finaste viner såsom Catena Zapata, Bodega Septima och Cheval des Andes är producerade i Luján de Cuyo.

Bra tillgång till vatten

Majoriteten av vingårdarna ligger på alluvial jord, vilken huvudsakligen består av sand eller sten på ett underlag av lera. Jorden är därför mager och näringsfattig vilket passar vinodlarna bra. Det gör nämligen att vinstockarna utvecklar färre blad, små druvor och ger mindre skördar, vilket i sin tur gör att druvorna får en mer koncentrerad smak.

Området har en ökenliknande karaktär på grund av att bergen skapar regnskugga. I och med att floden för med sig smältvatten från Anderna råder det dock ingen brist på vatten. Bevattning sker traditionellt genom att låta översvämma odlingarna. På senare tid har allt fler odlare däremot börjat med droppbevattning så att de lättare kan kontrollera hur mycket vatten vinstockarna får.

Klimat med balanserade temperaturer

Tack vare att vinodlingarna befinner sig på så pass hög höjd blir det varma och torra klimatet något mildare. Det gör dock att solstrålningen är något mer intensiv. Men i och med att nätterna blir nedkylda av kalla vindar från Anderna blir emellertid dygnstemperaturen mer balanserad. Således mognar druvorna långsammare på natten vilket leder till att odlingssäsongen blir längre. Tack vare den långsamma mognaden utvecklar druvorna full mognad utan att minska i syra.