Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Lirac

(1)

Lirac AOC är ett av de 17 crus som ingår i regionen Côtes du Rhône. Viner från Lirac är gjorda på den klassiska druvblandningen med Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault och Carignan.

Appellationen Lirac AOC avser röda viner gjorda på en klassiska blandning av Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault och Carignan. Druvorna växer på terrasserade sluttningar vid floden Rhônes västra sida, cirka 1 mil norr om staden Avignon. Lirac är också namnet på den kommun i vilken odlingarna befinner sig.

Lirac är en av de 17 crus som tillhör regionen Côtes-du-Rhône. Cru är en beteckning som används för att utmärka viner av hög kvalitet. Ordet kommer av det franska croître vilket betyder "att växa", men kan också betyda "växtplats". När endast kommunens namn används i titeln som i fallet Lirac, utan Côtes-du-Rhône Village, innebär det att vinerna produceras utefter de hårdaste kraven.

Terroir

Medelhavsklimat råder i regionen, något som innebär låg årlig nederbörd och många soltimmar. De här förutsättningarna gäller speciellt under sommaren och skördemånaderna i början av hösten. Värmen mildras dock något tack vare mistralen som blåser från norr cirka 180 dagar om året.

Odlingsmarken på de högst belägna terrasserna består i allmänhet av röd lera och stora stenar, så kallad "terrasses villafranchiennes". På de lägre placerade odlingarna består jorden däremot av vindutsatta avlagringar som är dominerade av kvarts. Där förekommer också lerblandad kalksten.

Druvor

Minst 40 % av de druvor som används till Lirac AOC måste vara Grenache. Det är en lättodlad druva som har mörkt röda bär. Den behöver emellertid mycket sol och mognar sent. Druvan har vidare hög syrahalt med en liten strävhet.

Efter Grenache kommer Syrah och Mourvèdre. De druvorna måste utgöra minst 25 % av blandningen och bidrar med extra karaktär åt vinerna samt gör dem lagringståliga. Slutligen ska Cinsault och Carignan bidra med 10 %. Det är mångsidiga druvor som gör vinet mjukare.

Viner

Lirac AOC är rika och intensiva viner med smak av röda och svarta bär, lakrits och peppar. De har en tydlig struktur av tanniner och en balanserad syra. Eftersom vinet är kraftfullt passar det bra till lamm.