Limoux

(0)

Languedoc-Roussillonregionen är en av de allra äldsta vinregionerna i Frankrike och också en av de viktigaste när det kommer till kvantitet. Denna fantastiska region är födelseplatsen för världens första mousserande vin och här återfinner vi staden Limouox.

Idag producerar Limoux, och dess omgivningar, några av de mest eleganta vita och mousserande vinerna som går att få tag på.

Eftersökta vita viner

De fina vita vinerna från Limoux är väl värda att leta efter. Man gör vinet med druvorna Chardonnay, Chenin och/eller Mauzac och vinet kräver obligatorisk jäsning på ekfat. I Limoux producerar man även välkända mousserande viner. Dock är Languedoc-regionen väldigt varierad och här produceras idag flertalet olika typer av vin.

Nya odlingar

Historiskt var regionen mest känt för fylliga och hetsiga viner, men det skulle komma att förändras i modern tid. Man började plantera Chenin Blanc i Limoux först 1970 och det skulle visa sig bli en riktig succé. Målet var att ge friskhet till den lokala Mauzac-druvan. Eftersom det blev en stor succé med Chenin Blanc, så följde man snart med Pinot Noir och Chardonnay.

Gynnsamt klimat

Chardonnay, Chenin Blanc och Pinot Noir trivs alla väldigt bra i Limoux. Det beror framförallt på att staden och dess omgivningar har ett gynnsamt klimat för vinodling. Eftersom Limox ligger inte bara närmare Atlanten, men också högre upp än övriga delar av Languedoc-Roussillon, så får staden ett svalare klimat som är mer optimalt för dessa druvor.

Chardonnay - det vita vinets superstjärna

I regionen växer många olika druvor, men det är framförallt Chardonnay som är den mest kända och mest populära druvan. Chardonnaydruvan är väldigt neutral vilket är bra. Producenten påverkar karaktären på vinet genom att varier odling, jordmån och vinframställning.

Limoux må vara mest känt för de mousserande vinerna, dock är även deras eleganta vita vinerna väl värda att smaka på.