Bra förutsättningar för druvodling
De första vinerna dök upp i Leyda Valley i slutet av 1990-talet. Området har en perfekt jordmån för druvodling och det var precis det som lockade vinproducenterna. Dock rådde det brist på vatten i regionen, men det löste producenterna genom att dra vatten från Maipofloden i söder. Det gjorde att fler vingårdar kunde byggas i området.
En sval region
Leyda Valleys närhet till kusten gör att regionen har ett svalt klimat. Kalla havsbrisar och morgondimma dämpar temperaturerna och gör att dalen får betydligt lägre temperatur än vad som är vanligt på de här breddgraderna. Solen skiner dock mycket under den långa växtsäsongen, vilket innebär att druvorna kan mogna ordentligt. Det får också druvorna att utveckla en fin komplexitet samtidigt som de behåller sin syra.
Små druvor med mycket smak
Jordmånen i Leyda Valley består till stor del av lera med granit som bas, vilket ger bra dränering. Jorden har så kallad låg fertilitet och lämpar sig därför bra för produktion av premiumdruvor. Anledningen är att vinstockarna får kämpa för sin överlevnad då de lägger all sin energi på att producera små druvor med koncentrerad smak istället för stora lummiga bladverk
Både röda och vita viner
Leyla Valley producerar både röda och vita viner på flera olika druvsorter. Sauvignon Blanc räknas som regionens premiumdruva och den ger torra, aromatiska viner med hög syra och smak av citrus och tropiska frukter. De röda vinerna görs främst på Pinot Noir och Syrah. Pinot Noir-vinerna är friska med sura körsbärs- och hallonaromer, medan Syrah-vinerna är mer kraftfulla och örtiga med toner av ek, läder, kryddor, svartpeppar och svarta vinbär.