Lalande-de-Pomerol

(4)

Appellationen Lalande-de-Pomerol ligger i Bordeaux i sydvästra Frankrike. Regionen Bordeaux är delad på mitten av floden Gironde och Lalande ligger på den så kallade högra stranden. Produktionen innefattar röda viner och här dominerar druvsorten Merlot.

Prisvärda Pomerolviner

På högra stranden ligger även de mer välkända grannkommunerna Pomerol och St Émilion. Vinerna i Lalande påminner om Pomerolvinerna, men är mindre fylliga i smaken. Kvaliteten på vinerna förbättras dock hela tiden då många investerar i området tack vare låga fastighetspriser. Det gör att vissa viner från appellationen just nu är mycket prisvärda.

Sandiga grusjordar

Lalande-de-Pomerol upptar en yta på 1 100 hektar och innefattar själva staden Lalande de Pomerol, samt den kuperade staden Néac. Jordtypen i Lalande innehåller en blandning av sand, lera och grus, till skillnad från i Pomerol där du endast hittar grus och lera. Det här gör att kvaliteten på vinerna varierar mer i Lalande. Jorden i Pomerol har även inslag av små järnpartiklar, något som på franska heter crasse de fer.

De bästa vingårdarna

Två av de mest ansedda vingårdarna i Lalande är Chateau La Fleur de Boüard och Chateau de Chambrun.

Chateau La Fleur de Boüard

Ägare är familjen de Boüard som också är känd för sina vingårdar i St. Emilion. Här finns odlingar med 80 % Merlot, 15 % Cabernet Franc och 5 % Cabernet Sauvignon och gården producerar mycket eleganta viner i bästa Bordeaux-klass.

Chateau de Chambrun

Gården har funnits sedan mitten av 1800-talet och sedan 2007 är det Silvio Denz som är ägare. Även han har ansedda vingårdar i St.Emilion. På Chateau de Chambrun finns odlingar med 60 % Merlot, 38 % Cabernet Franc och 2 % Cabernet Sauvignon. Gården ligger på den nedre delen av den "högra stranden" och har en jordmån som innehåller mer lera och kalksten, vilket också är typisk för några av de bättre vingårdarna i området.