Detta är den största vinregionen, inte bara i Spanien utan faktiskt i hela Europa. I La Mancha DO finns det mer än 190 000 hektar vinodlingar. Men det är inte bara den största vinregionen i Spanien utan också en av de äldsta. Det var romarna som introducerade vinodlandet i La Mancha.
Geografiskt läge
La Mancha har ett kontinentalt klimat. Temperaturen på dagarna under sommaren kan stiga till över 40 grader, medan nätterna är rejält mycket svalare. Vintrarna å sin sida är kalla med temperaturer runt nollan och vanligt förekommande frostnätter. Solsken är det däremot rikligt av, faktiskt mer än 3 000 timmar per år. Jordmånen i La Mancha består främst av kalksten och krita. Dessa halvporösa stenar behåller värdefull fukt vilket är en fördel vid årets torrare månader.
Druvor
Airen är den mest odlade druvan i La Mancha. Den druvan kan ge friska och torra vita viner, men de riskerar också att bli bleka och karaktärslösa. Därför är druvan huvudsakligen odlad med syfte att producera brandy. Istället är det druvorna Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Merlot som är de mest populära druvorna, då för framställning av rött vin. Men det finns faktiskt ytterligare tjugofem druvsorter som får lov att användas enligt DO avgränsningen. Bland dessa är bland annat de traditionella spanska sorterna Graciano, Bobal och Monastrell. Bland de gröna druvor som är använda till vinframställning, är de mest populära Chardonnay, Viognier, Macabeo, Torrontes och Verdejo.
Viner
La Manchas bästa viner anses vara de röda och rosévinerna. Av de röda vinerna som blir producerade i regionen, finns allt från lättdruckna och prisvärda sorter till komplexa viner som vinner på att bli lagrade på fat. De mer lättdruckna passar till exempel som komplement till den lokala rätten Mingas. Den består av brödsmulor som blivit kokade tillsammans med kött, korv eller grönsaker. Rosévinerna är oftast lena och fruktiga och de kan du med fördel avnjuta som en aperitif.