Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

King Valley

(0)

En australiensisk vinregion med italienskt arv.
Den australiensiska regionen King Valley är mest känd för sina italienska viner tillverkade på druvorna Prosecco, Pinot Grigio och Sangiovese.

King Valley är en vinregion i nordöstra Victoria i Australien. Regionen ligger inbäddad precis vid foten av de australiensiska alperna. Den sträcker sig uppför floden King strax söder om Wangaratta, nedåt längs bergen. Här har de producerat vin sedan slutet av 1800-talet och idag är regionen mest känd för sina italienska druvsorter. Intresset för vinodling har dessutom ständigt ökat sedan 1970-talet och King Valley är idag en av nordöstra Victorias mest produktiva regioner.

Klimatet och druvorna

King Valleys topografi består av varierande höjder och därmed också varierande temperaturer. Runt Wangaratta i norr, som ligger på dalbotten, råder ett kontinentalt klimat med varma somrar och ibland till och med extrema temperaturer. Här tenderar vinerna att vara intensiva och fruktiga i smaken.
Längre söderut, på Whitlands platå, ligger vingårdarna betydligt högre upp. Här är vinrankorna placerade på sluttningarna ovanför floden. Närheten till vattnet gör att temperaturen blir mildare och att luftflödet blir bättre. Variationen i dagstemperaturen gör även att druvorna mognar i långsam takt och att de därmed behåller sin syrlighet.

Jorden

Även jordmånen varierar avsevärt i hela dalen och består av olika sorters lerjord. Lerjordarna håller sig fuktiga, vilket ger starka och friska vinstockar. Tack vare bra dränering håller även druvorna hög kvalitet.

Druvor i King Valley

Det finns inte så många traditionella australienska druvsorter i King Valley och även om Merlot är den vanligaste druvan finns också Prosecco/Glera, Sangiovese och Pinot Grigio. Alla dessa druvor påminner om regionens italienska arv. Det finns också mindre planteringar av Barbera och Nebbiolo. Druvan Sangiovese stortrivs här och ger eleganta viner som passar perfekt till pasta med tomatbaserade såser. När det gäller den australiensiska Proseccon är det faktiskt så att den föddes i King Valley och numera produceras olika sorter där.

Vinerna är friska och krispiga med citrus- och äppeltoner vilket gör att de passar utmärkt till antipasto och skaldjur. Då det gäller Pinot Grigio-vinerna finns de i flera olika stilar, allt från unga och friska till mer kraftfulla.