Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Graves

(0)

Det röda Bordeauxvinets vagga är nu även känt för vitt vin.
Graves där vin har odlats sedan romartiden tros vara det röda Bordeauxvinets vagga. Idag är distriktet lika känt för vitt kvalitetsvin. 

Graves (uttalas gravv) är ett vindistrikt i Bordeaux, en av de mest kända vinregionerna i Frankrike. Framförallt är Bordeaux världsberömt för exklusiva röda viner som tros ha sitt ursprung i Graves. Till skillnad från de andra distrikten i regionen är Graves numera berömt både för rött och vitt vin av hög kvalitet, något som gör distriktet unikt i Bordeaux.

Vinodling sedan romarrikets dagar

Graves ses som födelseplatsen för Bordeauxs högkvalitativa röda viner. Redan för 2000 år sedan insåg romarna, som då styrde området, att det tempererade klimatet och de väldränerade jordarna gav ideala förutsättningar för vinodling. På 1300-talet, långt innan holländarna började kultivera kullarna i Médoc, spreds ryktet om det röda vinet från Graves över världen.

Under de senare århundradena har vingårdarna i Graves anpassat sin produktion efter marknadens efterfrågan. De vita vinerna har blivit torrare och friskare på bekostnad av de söta vita vinerna som tidigare var tradition i distriktet. Även de röda vinerna har förändrats och är idag mer fruktiga. Kvaliteten är dock densamma och vinerna har behållit sin popularitet.

Jord rik på grus ger perfekta förutsättningar

Namnet Graves kommer från gravel (grus). Det är lätt att förstå detta namnval då jorden i området är rik på både grus, sand och lera. Denna kombination gör jorden torr vilket är vad som behövs för en framgångsrik odling av både röda och vita druvsorter. Totalt finns 3 250 hektar med vinodlingar i Graves varav omkring en fjärdedel utgörs av vita druvor.

Ett typiskt rött vin från Graves är gjort på lika delar av de traditionella Bordeauxdruvorna Cabernet Sauvignon och Merlot, ibland med inslag av Cabernet Franc, Malbec och Petit Verdot. Vinerna har mycket kropp och tar lång tid att mogna. Graves vita vin produceras framförallt på druvorna Sauvignon Blanc och Sémillon. Vinet är vanligtvis torrt och krispigt med stort inslag av frukt i smaken.