Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Gevrey-Chambertin

(3)

Gevrey-Chambertin är ett av de bästa områdena i världen för odling av Pinot Noir-druvan!

Gevrey-Chambertin ligger strax söder om Dijon i Frankrike och är den största kommunappellationen i Côte de Nuits, Bourgogne. Området har 1 300 hektar mark där du kan se vingårdar så långt ögat kan nå. Här produceras mer än två miljoner flaskor vin per år. Gevrey-Chambertin är även känt för att producera några av världens dyraste och finaste viner.

Klimat och jord i Gevrey-Chambertin

Klimatet i Gevrey-Chambertin består av varma molniga somrar och kalla blåsiga vintrar. Områdets varmaste månad är juni med en temperatur på omkring 21 grader Celsius, jämfört med januari som är den kallaste månaden med en medeltemperatur på cirka 2,7 grader Celsius.

Gevrey-Chambertin ligger precis framför dalen Combe de Lavaux som ofta drar till sig kallt väder under vintern. Det är inte ovanligt med nederbörd såsom hagel och frost under de kallaste månaderna. Vingårdarna i Premier Cru och Grand Cru ligger i sluttningar vilket gör att frosten inte fastnar på vinrankorna utan rinner av likt vatten. Det gör att odlingarna inte tar skada av det hårda vädret.

Uppe på toppen av kullarna i dalen består jorden av kalksten som under århundraden packats samman. Längre ner i dalen kan vi däremot hitta jordar som innehåller mineraler och som ligger ovanpå ett lager av grus vilket fungerar som dränering.

De mest respekterade Grand Cru-vingårdarna

Söder om staden finns det nio vingårdar som alla har Grand Cru-status. Två av de nio vingårdarna är kända för att hålla lite högre kvalitet jämfört med de andra sju.

Chambertin är den Grand Cru vingården som är mest respekterad vilket har gjort att alla de andra åtta har valt att inkludera Chambertin i sina namn. Monsieur Bertin planterade de första druvorna här på 1100-talet. Gården gick då under namnet Champ de Bertin vilket sedan förkortats till endast Chambertin. Vingården består av 15 hektar mark och årligen producerar tillverkarna ungefär 60 000 vinflaskor med druvorna som är odlade på gården.

Chambertin-Clos de Bèze är den andra vingården att hålla lite högre kvalitet än de andra gårdarna. Vingården har fått sitt namn efter klostret Bezé som ligger bredvid odlingen. Här finns det mer än 14 hektar mark att odla på och varje år framställer producenterna omkring 68 000 flaskor vin.

Charmes-Chambertin är dessutom den största vingården i området med nästan 30 hektar mark. Vingården producerar omkring 150 000 flaskor vin årligen.

Premier Cru

Inom regionen finns det även 26 vingårdar med Premier Cru-status som tillsammans består av ungefär 78 hektar mark. Tillsammans producerar Premier Cru gårdarna cirka 3 259 hektoliter vin. Här är den mest framstående vingården Clos Saint-Jacques, vilken består av nästan 7 hektar mark. Vingården är uppdelad i fem olika delar som alla har varsin ägare och producent.

Druvor och viner

Gevrey-Chambertin är också ett av de bästa områdena i världen för odling av Pinot Noir-druvan, vilket gjort att tillverkarna i området lagt allt fokus på att framställa röda viner. Jämfört med andra producenter av röda viner är vinerna i Gevrey-Chambertin ofta komplexa och fylliga med hög tannin- och syrenivå. Många av de viner som kommer från vingårdar i Premier Cru eller Grand Cru åldras i 30 år eller mer innan de når sin toppunkt.