Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Geelong

(0)

Högkvalitativa viner från södra Australien.
Geelong ligger i Victoria i södra Australien. Här produceras både röda och vita viner där de mest kända druvorna är Chardonnay och Pinot Noir. 

Geelong ligger i Port Phillip i delstaten Victoria i södra Australien. Här produceras högkvalitativa viner på en rad olika sorters druvor, varav de viktigaste är Chardonnay, Pinot Noir och Shiraz. Vinodlingen startade på 1850-talet när guldruschen lockade hit schweizisk-italienska immigranter från Ticinoprovinsen i Schweiz. Det var nämligen de som planterade de allra fösta vinstockarna. Men vinproduktionen fick ett abrupt slut på 1880-talet då de fick stora problem med bladlöss. Efter det tog det nästan ett sekel innan vinproduktionen kom igång igen.

Klimat & jordmån

Geelong är uppdelad i de tre delregionerna Surfcoast, Moorabool Valley och Bellarine. Här råder svalt havsklimat vilket ger en lång växtsäsong. Det beror på de kalla vindarna från Port Phillip Bay och Bassunet. Eftersom druvorna har en lång hängningstid resulterar det i att vinet får en hög koncentration av aromer och färgpigment. Geelong har flera olika jordtyper och terroiren har stor inverkan på vinerna. Här hittar finns kalksten, mörka vulkaniska element samt rödbrun lera. De stora skillnaderna i höjd påverkar också vinerna, med allt från noll till 396 meter över havet.

De olika vinerna

Området producerar en rad olika intressanta viner och nästan alla är gjorda på de stora internationella druvsorterna. Chardonnay är en av de mest ansedda och vinerna från just Geelong är fantastiska exempel på komplexa viner med djup smak. Lagras vinerna under en längre period kan de utveckla nyanser som påminner om premiumviner från Bourgogne. Geelongs Shirazviner är härligt djupröda och har sin alldeles unika stil. De har kryddiga aromer, samt smaker av mogen frukt. När det gäller Pinot Noirvinerna producerar regionen flera olika viner, både stilla och mousserande. Det finns även andra druvor som trivs bra i området, bland annat Riesling, Sauvignon Blanc och Pinot Gris. Men det odlas även den gröna druvan Viognier och röda sorter som Cabernet Sauvignon, Malbec och Merlot.