Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Gavi

(2)

Gavi är synonymt med vita torra viner från Piemonte. De är gjorda på druvsorten cortese och anses vara de några av de bästa vita vinerna från regionen. 

Vad är Gavi?

Cortese di Gavi, eller bara Gavi, är ett italienskt torrt vitt vin som produceras i ett begränsat område i provinsen Alessandria. Området är beläget i regionen Piemonte nära gränsen mot Ligurien. Vinet fick statusen DOC 1974, vilket senare höjdes till det finare DOCG 1998. Gavi anses av många vara Piemontes vita juvel i kronan.

Vilken druvsort är Gavi gjort på?

Gavi är gjort på druvsorten cortese. En grön druva vars ursprungsområde är de sydöstra delarna av Piemonte. Druvan har en lång historia i italiensk vinodling. Det äldsta skriftliga beviset på att druvan har odlats på en vingård i Piemonte är från 1659.

Gavi smakar olika beroende på hur mogna druvorna är vid skörd

Beroende på om cortese är skördad tidigt eller sent får Gavi helt olika karaktär. Med unga druvor blir vinet syrligt och får en ljusare färg. Dessa viner bör drickas inom de tre första åren. Gavi är oftast producerat av mer mogna druvor och resultatet blir därmed ett mer elegant och balanserat vin med mineraliska aromer. Den typen av Gavi-viner kan även med fördel lagras i några år.

Hur smakar Gavi?

Gavi har en intensiv klar halmgul färg. Aromerna är utmärkande och tydliga. Vinet är torrt och behagligt med en fräsch och harmonisk smak. Det har en lägsta alkoholhalt på 10,5 %. Det görs dels utan bubblor, dels som mousserande vin. Det sistnämnda finns både i varianterna frizzante och spumante.

Vilken mat passar till Gavi?

Gavi passar mycket bra som aperitif till kalla aptitretare. Druvans måttliga syra och lätta smaker har också gjort den till en favorit hos restaurangerna i närliggande Genua att servera till de lokala skaldjur som är fångade utanför den liguriska kusten. För övrigt passar vinet även bra till mjuka ostar, soppor med buljongbas och lätt tortellini gjord på ägg.

Var kommer namnet Gavi ifrån?

Namnet på vinet kommer från kommunen Gavi som ligger mitt i produktionsområdet.