Cortese di Gavi, eller bara Gavi, är ett italienskt torrt vitt vin som produceras i ett begränsat område i provinsen Alessandria. Området är beläget i regionen Piemonte nära gränsen mot Ligurien.
Vinet fick statusen DOC 1974, vilket senare höjdes till det finare DOCG 1998. Således är Gavi ansedd som Piemontes vita juvel i kronan. Namnet på vinet kommer från kommunen Gavi som ligger mitt i produktionsområdet. Även druvan Cortese har bidragit till namnet, vilken är den lokala druvsort som vinet uteslutande är tillverkat av.
Druvan
Cortese är en grön druva vars ursprungsområde är de sydöstra delarna av Piemonte. Druvan har en lång historia i italiensk vinodling. Det äldsta skriftliga beviset på att druvan har odlats på en vingård i Piemonte är från 1659.
Mognadsgrad
Beroende på om Cortese är skördad tidigt eller sent får Gavi helt olika karaktär. Med unga druvor blir vinet syrligt och får en ljusare färg. Dessa viner bör drickas inom de tre första åren. Eftersom Gavi är producerad av mer mogna druvor blir resultatet ett mer elegant och balanserat vin med mineraliska aromer. Vinet kan därför med fördel åldras på flaska så att smakerna kan utveckla sig ännu mer.
Vinet
Gavi har en intensiv klar halmgul färg. Aromerna är utmärkande och tydliga. Vinet är torrt och behagligt med en fräsch och harmonisk smak. Det har en lägsta alkoholhalt på 10,5 %. Det görs dels utan bubblor, dels som mousserande vin. Det sistnämnda finns både i varianterna frizzante och spumante.
Passar till
Gavi passar mycket bra som aperitif till kalla aptitretare. Druvans måttliga syra och lätta smaker har också gjort den till en favorit hos restaurangerna i närliggande Genua att servera till de lokala skaldjur som är fångade utanför den liguriska kusten. För övrigt passar vinet även bra till mjuka ostar, soppor med buljongbas och lätt tortellini gjord på ägg.