Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Garda

(1)

Viner från Garda - klassiska viner från Gardasjön i Italien.
Området runt Gardasjön är berömt för sina viner. Idag producerar vinmakare röda, vita, mousserande och roséviner i området. 

Gardasjön har en charmig karaktär med slott och pittoreska byar vid det kristallblå vattnet. Viner har producerats runt sjön under århundraden. Arkeologer har hittat kärnor från druvor på förhistoriska platser som Bardolino. Här finner du några av Italiens mest kända vingårdar som exempelvis Cantina Ferrari. Gården producerar det mousserande vinet Trentodoc, vilket är ett omtyckt vin som ofta används för att fira stora segrar i sporter som Formel 1 och tennis.

Valpolicella

Det mest kända området invid Gardasjön är Valpolicella. Här framställs kraftfulla och komplexa röda Gardaviner under namnet Amarone di Valpolicella. Druvsorterna Corvina och Rondinella torkas på halmmattor under fyra till sex månader innan de pressas. Metoden ger en mycket koncentrerad smak och användes ursprungligen för att framställa söta viner som exempelvis Recioto della Valpolicella. Det torra Valpolicella Classico eller Superiore är vanligare och passar utmärkt till traditionella italienska rätter som pizza och pasta.

Prisbelönta viner

Bardonlinos vin är ett berömt lätt rött vin från Garda. Vinet har DOCG-beteckning (Denominazione dig Origine Controllata e Garantita), vilket innebär att vinet tillhör den allra högsta klassen av italienska viner. Bardolino tillverkar också ett rosévin. Vinmakare producerar vinet på druvorna Corvina, Rondinella, Corvivone eller Molinoar. De använder druvan Chiaretto för att producera roséviner samt även för att göra mousserande viner. Bardolinos viner passar att servera till hela måltiden och du kan servera det med typiska rätter från regionen som pasta och risotto.

Vita viner

Trendiga vita viner som Bianco di Custoza kommer bland annat från kullarna i Custoza. Lugana är ett annat känt vitt vin som är omtyckt av vinälskare för sin mineraliska karaktär. Vinerna passar till pasta, skaldjur och mager fisk. Du kan även servera vinet till hårda ostar och antipasti.

Vin för alla smaker

Atmosfären runt Gardasjön är lugn och okomplicerad, vilket är något som karakteriserar de enklare men ändå mycket smakrika vinerna från regionen. Viner från Garda passar således alla smaker och även alla plånböcker.