Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Gard

(0)

Upptäck en solig vinregion i sydvästra Frankrike.
Gard är det nordligaste distriktet i Languedoc-Roussillon. Här produceras i huvudsak rödviner och roséviner i klassisk Medelhavsstil.

Regionen Gard i sydvästra Frankrike är uppkallad efter floden Gard. Regionen omfattar 24 kommuner kring staden Nimes och är det nordligaste vindistriktet i Languedoc-Roussillon. Appellationen innefattar Costiéres de Nîmes och Clairette de Bellegarde. Costiéres de Nîmes hette tidigare Costières du Gard VDQS och blev upphöjt till AOC 1986. Men för att förhindra hopblandning med lantvinsdistriktet Vin de Pays du Gard så ändrades namnet 1989 till Costières de Nîmes.. Regionen har romerskt ursprung och är en av de äldsta i Europa. Hit kommer mat- och vinälskare för att njuta av regionens läckerheter.

Klimat och jordmån

Närheten till Medelhavet dominerar klimatet. Det innebär milda vintrar, samt varma och torra somrar och höstar. Området har mer än 300 soldagar och landskapet varierar från berg i norr till böljande vingårdar och stränder i söder. Torka är dock ofta ett stort problem eftersom området är Frankrikes torraste. Det regnar väldigt lite och blåser ofta. Generellt består jorden av en blandning av kalksten och lera med en del variationer såsom skiffer, granit, märgel och rullsten. Jordmånen och terrängen skiljer sig också inom regionen.

Druvorna och vinerna

Gard producerar mestadels röda blandviner, samt roséviner. Dessa är ofta klassiska Medelhavsblandningar på druvsorterna Grenache, Carignan, Syrah och Cinsault. Producenterna använder även Cabernet Sauvignon och Merlot. De röda vinerna härifrån är läckra och fruktiga. Du hittar ofta dofter av röda bär, söt vanilj och citrus. Du hittar även ett fåtal vita viner, gjorda på Grenache Blanc, Macabeo, Ugni Blanc, Marsanne och Roussanne. Även Chardonnay finns, men förekommer bara i lantviner.

Vignobles & Découvertes

Côtes-du-Rhône-vinerna från Gard har tilldelats märket Vignobles & Découvertes. Resmål med vinodling och destinationer som erbjuder speciella vingårdsupplevelser får denna märkning. Något som främjar vinturismen. Dessa ska inkludera boende, mat, besök i vinkällare, kulturella utflykter, olika evenemang samt fritidsaktiviteter och de måste också uppfylla strikta kvalitetskrav. Det är turist- och jordbruksministerierna som delar ut märkningen.