Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Fleurie

(0)

Uppskattade Beaujolaisviner på druvan Gamay.
Fleurie är en appellation i vinregionen Beaujolais i östra Frankrike som producerar omtyckta röda viner gjorda på druvan Gamay.

Fleurie är en av tolv appellationer i vinområdet Beaujolais i östra Frankrike. Här produceras röda viner av druvsorten Gamay och vinerna är några av de mest uppskattade i regionen. Området brukar ibland kallas för "Drottningen av Beaujolais". Kommunen fick sin AOC på 1930-talet och idag producerar den cirka 4 200 500 liter röda viner årligen.

Klimat & jordmån

Områdets vingårdar ligger på sluttningarna i Beaujolais med utsikt över Saoneflodens dalar, på höjder mellan 220 och 430 meter. Vinstockarna växer i marker med rosa granitjord men det finns även andra jordtyper i området. Till exempel består jorden högre upp på sluttningarna av grov och torr sand. Den absorberar och reflekterar värme bättre, samt hjälper druvorna att mogna. Viner som kommer från dessa gårdar är kända för sina fina dofter. En av dessa gårdar är La Madone.
I Fleurie råder ett så kallat tempererat kontinentalt klimat och kullarna gör att druvorna är skyddade från kalla nordvästliga vindar. Området har många soltimmar men tack vare svala vindar från Medelhavet kan druvorna mogna långsammare. Det gör också att de får en bättre balans mellan syra och sötma.

Gamay

Gamay, eller Gamay Noir som druvan egentligen heter, är en gammal druva som var omnämnd i Beaujolais redan på 1300-talet. Det är den sjunde mest förekommande blå druvan i Frankrike och är tillåten i alla vinregioner förutom Bordeaux, Alsace och på Korsika. Två tredjedelar av Gamayodlingarna finns i Beaujolais. Druvan tycker om lite svalare klimat och trivs i jordar med mycket granit. Vinrankan både knoppas och blommar tidigt och druvan är dessutom känslig för frost.

Vinernas karaktär

Fleurie betyder blommig och namnet passar vinerna bra. Ett typiskt Fleurievin har nämligen en mycket karakteristisk blommighet. Det är ett charmigt och elegant vin med dofter av blåbär och röd frukt. Vinerna är även mycket fruktiga i smaken. Fleurieviner är mångsidiga och passar utmärkt som sällskapsvin men de är också goda till kallskuret, fågel- eller fläskrätter samt till smakrika fiskar som lax, marulk och tonfisk, gärna med rostade grönsaker.