Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Dolcetto d’Alba

(2)

Dolcetto d'Alba görs på druvsorten dolcetto i området Alba i Piemonte. Det är den mindre kända av de druvsorter som är typiska för regionen.

Vad är Dolcetto d'Alba?

Det röda vinet Dolcetto d'Alba DOC är baserat på druvsorten dolcetto. Viner gjorda på denna druva har sin egen kvalitetsbeteckning (DOC) inom flera av de stora vindistrikten i Piemonte. Förutom Dolcetto d'Alba finns även Dolcetto di Dogliani, Dolcetto d'Asti, Dolcetti di Diana d'Alba och Dolcetto d'Acqui. Vinerna blev tilldelad DOC år 1974.

Hur smakar Dolcetto d'Alba?

Även om "dolcetto" betyder "den lilla söta" används druvan till att göra torra, röda viner med ett milt men något bittert avslut. Dolcetto d'Alba har låg syra och milda tanniner. Vinet har en blommigare smak än de andra vinerna gjorda på dolcetto. Doften påminner om lavendel och violer med inslag av mandel. Smaken påminner om bigarråer och lakrits som ibland kombineras med söta kryddor och ett avslut av mandel. Trots att Dolcetto d'Alba har hög alkoholhalt på 12,5 procent är det ett lättdrucket vin.

Vad är dolcetto?

Dolcetto är en mörk vindruva som ursprungligen kommer från Monferrato i nordvästra Italien. Den blir till mjuka, fruktiga viner. Dolcetto är Piemontes tredje mest kända rödvinsdruva med en mindre glamorös status än regionens andra omtalade druvsorter: nebbiolo och barbera.

Vilken mat passar till Dolcetto d'Alba? 

Dolcetto d'Alba är gott till italienska antipasti (smårätter såsom ost och chark) och även till "tajarin". Det är en lokal pasta från området Langhe.

Kan man lagra Dolcetto d'Alba?

Nej, oftast vinner det inte på lagring utan avnjuts bäst i sin ungdom. 

Varför är dolcetto mindre känd än barbera och nebbiolo?

Ibland påstås det att dolcetto är styvmoderligt behandlad och inte åtnjuter samma påkostade behandling som nebbiolo och barbera. Druvan är ofta odlad på marker som är mindre lämpade, men faktum är att dolcetto är en mycket anpassningsbar sort. Den mognar tidigt och är mer resistent mot kyla. Det gör att druvan ofta återfinns på högre höjder där de båda andra, nebbiolo i synnerhet, får kämpa för att mogna.

I vilken jordmån växer Dolcetto d'Alba?

Druvorna till Dolcetto d'Alba växer på sluttningar med sandiga, kalkrika jordar och kalktuff, det vill säga kalkavlagringar från kalkhaltigt källvatten. De här odlingarna ligger i det kuperade området Langhe öster om floden Tanaro, nära staden Alba.