• Snabb leverans hem till dörren
  • Trygg e-handel
  • Kundbetyg 4.6 / 5   49 689 omdömen
  • Nöjd kund-garanti

Dolcetto d’Alba

(1)

Dolcetto d'Alba DOC är ett lättdrucket vin från Piemonte.
Dolcetto d'Alba görs på druvan Dolcetto. Det är den mindre kända av de omtalade druvor som är typiska för Piemonte.

Det röda vinet Dolcetto d'Alba DOC är baserat på druvsorten Dolcetto. Viner gjorda på denna druva har sin egen DOC inom flera av de stora vinregioner i Piemonte. Förutom Dolcetto d'Alba finns även Dolcetto di Dogliani, Dolcetto d'Asti, Dolcetti di Diana d'Alba och Dolcetto d'Acqui. Vinerna blev tilldelad en DOC 1974. Dolcetto är en mörk vindruva som ursprungligen kommer från Monferrato i nordvästra Italien. Den producerar mjuka, fruktiga viner med färger som varierar från djup rubin till lila.

En tålig druva

Dolcetto är Piemontes tredje mest kända rödvinsdruva med en mindre glamorös status än regionens andra omtalade druvsorter: Nebbiolo och Barbera. Ibland påstås det att Dolcetto är styvmoderligt behandlad och inte åtnjuter samma påkostade behandling som de två andra. Druvan är ofta odlad på marker som är mindre lämpade, men faktum är att Dolcetti är en mycket anpassningsbar sort. Den mognar tidigt och är mer resistent mot kyla.

Det gör att druvan ofta återfinns på högre höjder där de båda andra, Nebbiolo i synnerhet, får kämpa för att mogna. Druvorna till Dolcetto d'Alba växer på sluttningar med sandiga, kalkrika jordar och kalktuff, det vill säga kalkavlagringar från kalkhaltigt källvatten. De här odlingarna ligger i det kuperade området Langhe öster om floden Tanaro, nära staden Alba.

Vinets karaktär

Även om Dolcetto betyder den lilla söta används druvan till att göra torra röda viner med ett milt men något bittert avslut. Dolcetto d'Alba har låg syra och milda tanniner. Vinet har en blommigare smak än de andra vinerna gjorda på Dolcetto. Doften påminner om lavendel och violer med inslag av mandel.
Liksom sina syskon har den en purpurröd eller rubinröd färg, smak av bigarråer och lakrits som innesluter söta kryddor och ett avslut av mandel. Dessa egenskaper gör att vinet kombinerar bra med antipasti och även till Tajarin. Det är en lokal pasta från Langheområdet. Trots att Dolcetto d'Alba har hög alkoholhalt på 12,5 procent är det ett lättdrucket vin. Det är ett vin som ska drickas ungt.