Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

DO Cava

(17)

Beteckningen Cava står för ett spanskt mousserande vitt vin eller rosévin. För att ett vin ska få heta Cava behöver det komma från ett speciellt ursprungsområde, vilket har benämningen DO (Denominación de Origen).

Området består av omkring 160 kommuner utspridda över hela Spanien, men lite över 90 % av produktionen sker i katalanska Penedés, runt staden Sant Sadurní d´Anoia. Några andra distrikt som tillverkar Cava är Navarra, Rioja, Baskien och Zaragoza.

Samma metod som Champagne

Spansk Cava är gjord med samma metod som Champagne, det vill säga med en andra jäsning på flaska. Precis som vid tillverkning av Champagne tillsätter producenterna även en viss mängd druvjuice med varierande sötma innan buteljering.

De druvor som är vanligast förekommande är de blå sorterna Monastrell och Pinot Noir, samt de gröna varianterna Xarel-lo, Parellada, Macabeo och Chardonnay.

Torrt vin med rostade toner

En Cava är ofta torr med en något mer rostad smak än Champagne. Förr var vinerna rustika och jordiga med toner av flinta, men idag finns det fruktigare viner som känns betydligt friskare i smaken.

Eftersom vinet ligger på sin jästfällning får det en brödig ton som du inte hittar i till exempel Prosecco. Tiden på jästfällningen är dock inte lika lång som för Champagne vilket gör att brödigheten blir något mindre tydlig.

Hur du lagrar en Cava

En Cava ska ligga på jästfällningen, i sin flaska, i minst nio månader. Har vinet etiketten Cava Reserva behöver det minst 15 månader och står det Gran Reserva på flaskan gäller minst 30 månader. Det finns även Cava-sorter som lagras ännu längre.

Olika typer av Cava

Du bör inte lagra Cava efter att du har köpt den. Mellan sex månader och ett år brukar vara maximal lagringstid. Det beror på att fermenteringen avbryts vid buteljering, vilket gör att vinet sakta "dör". Ju sötare en Cava är desto kallare bör den vara vid servering. Du kan till exempel servera en Brut Nature Cava rumstempererad medan du bör kyla ner en Semi Sec.