Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Delle Venezie

(1)

Appellationen Delle Venezie är känd för lätta och krispiga viner gjorda på Pinot Grigio. Området som täcker tre administrativa regioner i nordöstra Italien var fram till 2017 en IGT. Då blev Delle Venezie uppgraderad till DOC och IGT:n antog namnet Trevenezie.

I och med den nya högre statusen fick produktionen fastställda krav som vinmakarna nu måste följa. Till att börja med är det enbart två sorters vita viner, en slags rosé och två typer av mousserande vin som ingår i appellationen.

Specifika krav på druvblandningar

Den ena vita sorten har beteckningen Pinot Grigio delle Venezie DOC. Då måste vinet innehålla minst 85 procent Pinot Grigio och högst 15 procent av druvorna Chardonnay, Friulano, Garganega, Müller-Thurgau, Pinot Bianco eller Verduzo. Den andra sorten är Bianco delle Venezie DOC. I den ingår inte Pinot Grigio men däremot minst 50 procent av de övriga druvor som är del av Pinot Grigio delle Venezie DOC.

Det mousserande vinerna som består av en vit och en rosé samt rosévinet är gjort på samma sorter och proportioner som Pinot Grigio delle Venezie DOC. Vinet får sin rosa färg genom urlakning.

Charmatmetoden

Ett av kraven är dessutom att mousserande viner med beteckningen Delle Venezie DOC måste vara tillverkade enligt Charmatmetoden. Det innebär att vinet får jäsa en andra gång i en så kallad autoklav. Det är en trycktank gjord i rostfritt stål. Den här tillverkningsmetoden är uppkallad efter en av dess uppfinnare: fransmannen Eugène Charmant.

Charmatmetoden är en av de sju huvudsakliga metoder som används för att göra mousserande vin. Gemensamt för dem alla är att vindruvorna först jäser i stora stålkar. Det ger ett vin med låg alkoholhalt och utan bubblor. Det är först i nästa steg som metoderna skiljer sig åt i och med att vissa låter vinet jäsa en andra gång i flaska medan andra, liksom Charmat, använder en autoklav.