Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Crémant de Loire

(1)

Crémant de Loire är mousserande viner från Loiredalen.
Crémant de Loire är friska och fruktiga mousserande viner från Loiredalen, ett område som är välkänt för sina fantastiska viner. 

Loiredalen, i västra Frankrike, är känt för sina viner och det är här vi hittar de mousserande vinerna som går under benämningen Crémant de Loire. Det är speciellt från orter som Anjou, Saumur och Touraine som vi får dessa fantastiska viner. Området runt floden Loire har en jord som är mycket rik på kalk, vilket ger vinerna en ton av mineral samtidigt som smakerna blir friska och komplexa. Druvorna mognar långsamt och blir sedan skördade för hand. AOP Crémant de Loire fick sin officiella beteckning 1975 men vinets historia sträcker sig mycket längre tillbaka i tiden. Enligt reglerna ska dessa viner ligga på lagring i minst 12 månader för att vara ett Crémant de Loire-vin.

Blanc des blancs

Druvorna som används för att göra Crémant de Loire-viner är framförallt de gröna druvorna Chenin Blanc och Chardonnay. Det är därav som vinet har fått beteckningen Blanc de Blancs. Vinet blir också tillverkat av andra druvor, till exempel Pinot Noir eller Cabernet Franc. Däremot använder vinproducenterna aldrig druvan Sauvignon Blanc, som annars är mycket vanlig i vita viner. Det beror på att denna druva inte passar för mousserande viner.

För att få ut den komplexa och rika smaken samt lagom mycket bubblor i vinet använder tillverkarna den traditionella metoden, även kallad champagne-metoden. Crémant de Loire har dock en blommigare ton än vanlig champagne, tack vare den primära användningen av Chenin Blanc-druvan. Området producerar inte mindre än drygt 14 miljoner liter av detta vin varje år. Trots namnet Blanc des Blancs så är, lite överraskande, tio procent av dessa roséviner.

Vinerna och mat

Crémant de Loire är ett mousserande vin med torr, frisk och fruktig smak. De passar därmed utmärk som aperitif, oavsett om du serverar det med tilltugg eller inte. Du serverar det också med fördel till maträtter som har en lättare karaktär, till exempel fisk- och skaldjursrätter, kyckling eller vegetarisk mat.