Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Crémant d'Alsace

(1)

Utsökta mousserande viner från Frankrike.
Crémant d'Alsace är efter Champagne Frankrikes mest omtyckta mousserande vin. Hur smakar och tillverkas alsassiskt bubbel? 

Mousserande viner har producerats i Alsace under en längre tid, men det var inte förrän 1976 som appellationen Crémant d’Alsace AOC skapades (Appellation d’Origine Controlée). Med sin konsekventa kvalitet och personlighet har vinmakare uppnått stora framgångar med sina mousserande viner som är rundare jämfört med exempelvis Champagne. Ungefär 80 procent av produktionen går till Frankrike, vilket är ett tecken på hur omtyckta de är där.

Hur smakar Crémant d'Alsace ?

Alsace ligger i nordöstra Frankrike vid floden Rhen och gränsar mot Tyskland och Schweiz. Klimatet är torrt, varmt och soligt, något som ger vinerna blommiga toner. Du finner ofta smaker av gula och gröna stenfrukter samt citrus i Crémant d'Alsaces viner. I eftersmaken hittar du en fin ton av rostat bröd. Servera torra Crémant d'Alsace med skaldjur, fågel, eller magra fiskrätter. Mousserade viner passar även utmärkt tillsammans med snacks eller som en aperitif. Om du väljer ett lite sötare bubbel passar en Demi-Sec till Madeleinekakor eller andra söta bakverk.

Tillverkning av mousserande viner

Crémant d'Alsace måste produceras med traditionella metoder, vilket innebär att vinet jäses två gånger. Vinet ska ligga i minst 9 månader under den andra jäsningen, men vinmakare får ett mer komplext vin ju längre som vinet ligger på jäsning. Därefter måste vinproducenterna lagra vinet i minst 3 månader, vilket innebär att vinet alltid är lagrat i minst 12 månader. Den traditionella metoden ger vinet en nötig, rostad smak.

Olika typer av druvor

Godkända druvor är Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois och Chardonnay. Pinot Blanc är den mest använda druvan, medan den mer ovanliga Crémant d'Alsace Match Rosé är alltid gjord på Pinot Noir. Enligt en gammal regel från 1945 måste alla druvor komma från vingårdar inom regionens gränser. Om vinet är producerat på endast en typ av druva så ska det stå på etiketten.