Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Côtes du Roussillon

(2)

Vinappellationen Côtes-du-Roussillon ligger i södra Frankrike, nära gränsen mot Spanien. Området sträcker sig från Pyrenéerna till Corbières-bergen och ner mot kusten vid Medelhavet. Här kan du hitta vingårdar på en så pass hög höjd som 650 meter över havet.

Det var redan på 600-talet före vår tideräkning som grekerna började odla vinrankor i regionen. Idag upptar vingårdarnas odlingar ungefär 5 600 hektar, varav många av dem dessutom är ekologiska.

Frankrikes soligaste appellation

Côtes-du-Roussillon är den appellation i Frankrike som har flest soltimmar, vilket gör att druvorna mognar tidigt på säsongen. Det leder till fylliga och saftiga druvor som ofta är mörkt lila till färgen. Jordmånen består till större del av bland annat kalksten, skiffer, lera, gnejs samt granit. Det bidrar, tillsammans med det varma klimatet, att vinrankorna frodas i området.

Fruktiga roséviner och fylliga röda viner

I appellationen odlar vinbönderna flera olika druvor, men de vanligaste druvsorterna är Cariñena, Grenache, Syrah, Cinsault, Monastrell och Lladoner Pelut. Av de här druvorna framställer odlarna framförallt fruktiga roséviner samt fylliga röda viner.

De röda viner som kommer från Côtes-du-Roussillon är mörka i färgen och har dessutom en hög tanninhalt. Smakmässigt är de kraftfulla och kryddiga, men har dessutom ofta inslag av körsbär samt björnbär. Roséviner som är tillverkade i Côtes-du-Roussillon är ofta fräscha och fruktiga med inslag av både citrus och blommor.

Även om området huvudsakligen odlar mörka druvor, finns det en del gårdar som tillverkar fräscha vita viner från Macabeo, Vermentino, Roussanne och Marsanne druvorna samt från den ljusa Grenachedruvan. Vinerna har ofta en fruktig och somrig smak.

Côtes-du-Roussillon Villages

Det här är en sub-appellation inom Côtes-du-Roussillon, vilken är känd för att odla druvor av utmärkt kvalitet. Området producerar däremot enbart röda viner från de rankor som växer på de nordligaste sluttningarna. Vinerna är därför alltid tillverkade på minst två olika druvsorter och till smaken är de torra, koncentrerade och kryddiga.