Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Côtes de Bourg

(1)

Först och främst är Côtes de Bourg bland de äldsta vinerna med appellation skapad redan 1920 i franska Bordeaux. Côtes de Bourg erbjuder för närvarande huvudsakligen rött vin som är friskt, fruktigt och fylligt.

Det röda vinet har färgen av mörk rubin med intensiv doft av röda och svarta frukter. Dessutom kan du räkna med att lagring på fat lyfter fram träiga toner som vanilj och kakao. Trots att det röda vinet dominerar försäljningen är det vita vinet också väldigt populärt. Färgen är blekgul och klar med lysande gröna reflektioner med doft av aromer som akacia, kvast, hagtorn och även exotiska frukter.

Prisvärt högkvalitativt vin med mjuka toner

Côtes de Bourg producerar högkvalitativa prisvärda viner gjorda på druvan Merlot. Vinet är även blandat med mindre mängder av Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. En mindre mängd vitt vin är gjort på druvorna Semillon, Sauvignon blanc, Muscadelle, Merlot blanc och Ugni blanc. Historiskt har Bourg regionen producerat tyngre röda viner. Trots att det fortfarande finns kvar vissa robusta viner i sortimentet är appellationen idag mjukare och mer fruktig.

Det har skett en del förändringar i tekniken för framställning av vin för att tillfredsställa smakförändringar hos konsumenter. Idag är det vanligt att använda Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc för att få en tydligare komplexitet och struktur. Dessutom används inte sällan Malbec för att öka färgnyansen.

Tillverkningsområde med anrik historia

I flodhamnstaden Bourg breder vingårdar ut sig på de vackra kalkstenssluttningarna som heter côtes på franska, därav namnet Côtes de Bourg. Côtes de Bourg ligger nordväst om staden Bordeaux vid sammanflödet av floderna Dordogne och Garonne. Det är en av de äldsta vinproducerande regionerna i Frankrike grundat redan under Romarriket. Området har synnerligen bördig jord och även utmärkta förhållanden för att odla vindruvor. Sedan urminnes tider har vin från anrika Bourg producerats och skeppats ut till hela världen.