Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Côtes de Bordeaux

(1)

Viner med olika stilar

Det kuperade landskapet upptar mer än 12 000 hektar och ungefär 10 % av den totala vinproduktionen i Bordeaux kommer just från Côtes de Bordeaux. Det unika med det här franska vindistriktet är att varje enskild appellation har en unika jordmån. Därför går det att producera viner med väldigt olika stilar från ett och samma vindistrikt.

Blaye

Regionen är överlägset störst i området och här hittar du fruktiga röda viner som lagras mellan tre till fyra år. Druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon kombineras och gärna då med Cabernet Franc. Lagarna tillåter även liten inblandning av Malbec, Petit Verdot och Carmènere. Bland de gröna druvorna använder vinproducenterna den kända Sauvignon Blanc såsom de mer ovanliga sorterna Colombard och Ugni Blanc.

Castillon

Viner från Castillon är vanligtvis gjorda på druvorna Merlot och Cabernet Franc. Till smaken påminner de en hel del om vin från grannen Saint-Émilion. Castillon-vin är dock betydligt billigare, vilket också är orsaken till att odlare från Saint-Émilion köpt mark här.

Francs

Den lilla lantliga regionen ligger granne med Castillon och närmare staden Bergerac än Bordeaux. Den berömda Bordeaux-familjen Thienponts, med vingårdar i Pomerol och Saint-Émilion, har även vingårdar här. De producerar både röda och vita kvalitetsviner.

Cadillac

Regionen är döpt efter den store vinkännaren Antoine de la Mothe Cadillac, riddaren av Lamothe-Cadillac. Här är det fokus på klassiska Bordeax-viner med strukturerade tanniner och smak av svarta vinbär. Även söta vita viner är vanligt från området.

Sainte-Foy

Den senaste medlemmen Sainte-Foy omger staden Sainte-Foy-la-Grande, där vingårdarna ligger längs floden Dordogne. Här upptar blå druvor hela 80 % av odlingsarealen, varav den vanligaste är Merlot. Av de gröna sorterna är Sauvignon den mest förekommande.