Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Coteaux-d'aix-en-Provence

(5)

Majoriteten av vingårdarna där druvor till viner med appellation Coteaux-d'aix-en-Provence AOC är odlade ligger i provinsen Provence. Närmare bestämt väster om bergsmassivet Sainte-Venture. Den här vinregionen har totalt nio olika appellationer. Coteaux-d'aix-en-Provence AOC är den näst största av samtliga.

Vinodlingarna breder ut sig från floden Durance ut till Medelhavet och från västra Rhône-dalen till bergsmassivet Sainte-Victoire i öst. Regionen har totalt 4 300 hektar planterad yta av vilket cirka 30 % är ekologiska eller HVE-certifierade odlingar.

Efter att fått sina vinskördar förstörda av vinlusen i slutet av 1800-talet återplanterade vinrankor regionens odlare men med den blå druvan Carignan för att försäkra sig om hög avkastning. Tack vare den nybyggda järnvägen kunde de vidaretransportera mycket vin norrut. När folk från Paris istället började komma till regionen föredrog de rosévin. På så vis blev andra druvor odlade på bekostnad av Carignan som upptog allt mindre arealer.

Idag har Coteaux-d'aix-en-Provence AOC 73 fristående vingårdar och 12 vinkooperativ.

Klimat och jordmån

I det här området råder ett klassiskt medelhavsklimat. Det är kännetecknat av somrar som är varma och torra samt milda och blöta vintrar. Området är relativt skyddat från den torra och något kalla Mistralvinden tack vare kullar i norr. Det gör att odlarna kan dra fördel av Mistralens positiva effekter som att torka ut och kyla vinodlingarna, samtidigt som stockarna inte riskerar att bli förstörda av hårda vindar.

Jordmånen består huvudsakligen av kalkstensjordar med inslag av lera, sandsten, skiffer och granit. Generellt sett är jorden mestadels mager och stenig i den här vinregionen.

Regn och även stormar är vanligt förekommande, men i regel regnar det efter skördeperioden.

Odling och druvor

De blå druvor som odlas är Mourvèdre, Grenache, Cinsault och Cabernet Sauvignon. Mourvèdre är en druva som har spanskt ursprung. I Spanien heter druvan istället Monastrell. Det är en tålig druva som ger röda viner med lagringspotential tack vare sin höga halt tanniner. Vinmakare använder även Mourvèdre till att producera rosévin.

Grenache och Cinsault är blå druvor med ett ljust skinn. Druvorna bidrar till den ljusa färg som roséviner från Provence är kända för. Däremot gör det tunna skinnet att tanninhalten är låg och de här druvorna behöver därför blandas med andra ssorter för att kunna lagras.

De gröna druvorna blir odlade i området är Bourboulenc, Clairette, Grenache, Blanc, Chardonnay, Sauvignon Blanc och Semillon.

Regionens vinproduktion

I appellation Coteaux-d'aix-en-Provence AOC ingår alla tre kulörerna av vin. Rött vin är dominerande med cirka 60 procent av produktionen, medan rosévin utgör 35 procent och vita viner endast 5 procent.

Den klassiska druvblandningen i röda viner från Provence består av Mourvèdre, Grenache och Cinsault. Appellationen Coteaux-d'aix-en-Provence AOC tillåter att även Cabernet Sauvignon tillförs blandningen. Det ger viner med en tydligare struktur och mer kropp, vilket gör att vinet känns mer i gom och på tunga. Smaken är en blandning av mörka bär, kryddor och blommor.

Rosévinerna är framförallt gjorda av Grenache eller uppblandade med Cinsault. Medan de tidigare gav vinet en smak av röda bär och örter förstärker nu istället Cinsault vinets fyllighet utan att tillföra mer tanniner.