Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Côteaux Bourguignons

(0)

Låt dig inte bli lurad av Côteaux Bourguignons traditionsrika historia. Vindistriktet i Bourgogne i östra Frankrike är också känt för sitt nytänkande och frihetlig småskalighet.

Vinrött distrikt i Frankrikes inland

Côteaux Bourguignons är ett anrikt och mångfaldigt vindistrikt som täcker hela regionen Bourgogne i Frankrikes östra inland. Bourgogne betyder "vinrött" på franska, vilket inte är sensationellt då vin haft en ytterst central roll i regionen genom historien. Vindistriktet etablerades 1937 och sedan 2011 är Côteaux Bourguignons klassat som en appellation (AOL) med tillåtelse att producera röda, vita och roséviner. Totalt har området runt 240 hektar produktionsyta för rött och rose, samt 30 hektar för produktion av vita viner.

Hemvist för Chardonnay-druvan

Från Côteaux Bourguignons härstammar bland annat den välkända gröna druvan Chardonnay. Det är den vanligaste druvan vid produktionen av deras vita, oftast torra, viner. Och Chardonnay är en ytterst tacksam druva att producera vin av. Den är enkel att odla och växer i nästan alla typer av klimat, och gifter sig bra med andra druvor. Utöver Chardonnay är Aligoté en relativt populär druva för deras vita viner medan druvor som Pinot noir och Gamay är vanligt förekommande i Côteaux Bourguignons röda viner.

Frihet, nytänk och småskalighet

Det som framför allt karaktäriserar Côteaux Bourguignons som vindistrikt är småskaligheten. En mängd mindre fristående producenter som utgör en majoriteten av produktionen snarare än några få jättar. Även om distriktet håller hårt på vissa seder och traditioner råder det samtidigt en progressiv och nytänkande mentalitet i området, och producenterna lämnar en god skopa frihet berörande hur viner får och inte får bli tillverkade. Detta innebär följaktligen lägre trösklar för entreprenörer som vill starta sin egna tillverkning av viner och resultatet har visat sig bli en uppsjö av småskaliga vingårdar, samt en större uppfinningsrikedom och mångfald vid framtagning och smaksättning av vinerna.