Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Côte-Rôtie

(1)

Viner på Syrah från norra delen av Rhône.
I Côte-Rôtie växer vinrankorna på sluttningar där erosion försvårar odling. Orsaken till odlingar på branten är för få maximalt med sol.

Denna AOC ligger i norra delen av vinregionen Rhône. Odlingarna finns strax söder om staden Vienne i kommunerna Saint-Cyr-sur-le-Rhône, Ampuis och Tupin-et-Semons. Vinstockarna är i genomsnitt 40 år, där några som är mer än 100 år leder till färre men mer smakrika druvor. Den mest odlade druvan är Syrah och de flesta vinerna är gjorda enbart på denna druva. Enligt reglerna för AOC får däremot vinerna blandas med upp till 20 procent Viognier, men druvorna måste då jäsa tillsammans. Det är något som skiljer sig från det vanliga förfarandet där druvorna blandas först efter jäsning.

Klimat

Côte-Rôtie har ett kontinentalt klimat. Vintrarna är fuktiga och präglade av de kalla mistralvindarna. På våren och tidigt på hösten förekommer det dimma, något som är negativt för druvornas mognad eftersom de behöver många solskenstimmar sista tiden innan skörd. För att maximera mängden solsken är vingårdarna placerade på slänten i söder eller sydost längs med floden Rhône.

Där växer vinstockarna på branter som har en lutning på nästan 60 grader, vilket gör erosion till ett vanligt problem. Terrasserade sluttningar och stenmurar runt odlingarna motverkar detta. Vissa odlare samlar dessutom den eroderade jorden och stenarna i hinkar och bär tillbaka dem uppför sluttningen till vinstockarna.

Jordart

Côte-Rôtie är indelad i två sektioner med varierande jordkompositioner. Den bruna sluttningen Côte Brune i norr har en mörk jord som är rik på järn skiffer, medan den gula sluttningen Côte Blonde har en blek jord som består av granit och skiffer. Graniten och skiffern är viktiga för att behålla värmen och på så vis skydda vinstockarna under den kyliga mistralsäsongen.

Viner

Från Côte Rôtie AOC kommer viner som är kända för att vara eleganta och fint strukturerade med en komplex bouquet. Det mest utmärkande är faktiskt doften. Den består av så skilda aromer som gröna oliver, hallon, violer och bacon. Smaken har däremot toner av svartpeppar, vitpeppar, blåbär, björnbär, plommon och läder. Denna varierande kombination passar rätter med komplexa smaker som köttgrytor alternativt ugnsstekt nöt eller lamm.