Côtes-de-Provence

(3)

En av de största appellationerna i Frankrike är Côtes-de-Provence. Här producerar regionens vingårdar framför allt roséviner, men också rött och vitt vin. Närmare bestämt är så mycket som omkring 90 % av allt vin som produceras i Côtes de Provence rosévin.

Från alperna till Medelhavet

Det var på 1800-talet som namnet Côtes-de-Provence först dök upp men det skulle dröja till 1951 som territoriet blev exakt avgränsat. Appellationen sträcker sig över ett område på omkring 20 000 hektar. Eftersom ytan är så stor är den indelad i olika mindre underregioner. Sålunda skiljer sig klimatet åt i de olika regionerna beroende på skillnader i altitud och närhet till Medelhavet.

Ett landskap som möjliggör mångfald

Beläget mellan havet och bergen har Côtes-de-Provence ett perfekt läge för att producera unika viner. Eftersom området är så stort går det därför inte att säga att det bara finns en typ av vin från Côtes-de-Provence. Istället finns det flera olika, vars karaktär beror på var i området det har blivit producerat.

Landskapet kan delas in i två olika delar vad gäller jordmån. Den ena, i öster och söder, är kristallin som är en jordmån baserad på berg. Den andra, i väster och norr, har en jordmån som är dominerad av kalksten. Kombinationen av fuktigt medelhavsklimat och en komplex jordmån möjliggör alltså för en stor mångfald av viner tillverkade på många slags druvor.

I Côtes-de-Provence blir bland annat Cinsault, Grenache, Mourvèdre, Syrah, Tibouren odlade för rosévin och röda viner. För vita viner är det bland annat Savuvignon Blanc, Chardonny, Clairette, Rolle, Sémillon och Ugni Blanc.

Vingårdar med status Grand Cru Classé

1977 blev AOC Côtes de Provence erkänd som appellation och redan efter bara några år fick de första vingårdar sin status Grand Cru Classé. Vilket helt enkelt innebär att de producerar vin av hög kvalitet. Majoriteten av producenterna i området är oberoende vingårdar och idag har flera av gårdarna Grand Cru Classé-status.