Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Côte de Nuits

(0)

Den franska vinappellationen Côte de Nuits ligger i norra Bourgogne. Appellationen är mer exakt belägen i Cote d´Or. Den är särskilt känd för de högkvalitativa viner som blir tillverkade på druvan Pinot Noir.

Huserar många Grand Crus

Placeringen i norra Bourgogne gör den här appellationen till en av de nordligaste i området. 95 procent av det vin som blir tillverkat är rödvin, resterande är vita viner gjorda på Chardonnay. De höga kvaliteterna på viner från vinmakare i området har lett till att Côte de Nuits är känt världen över för det stora antalet Grand Crus som appellationen huserar.

Fokus för vinproduktionen är dessutom kvalitet och inte kvantitet. Något som är tydligt, om inte annat om vi ser på storleken på området, som bara är ett fåtal mil långt. De viner som blir producerade här har även en stor bredd, med allt från viner som kräver lång lagring till lättare rödviner som kan avsmakas unga.

Den gyllene sluttningen för vinproduktion

Vingård efter vingård producerar ett sammetslent men robust vin längs den gyllene sluttningen i Côte de Nuits. De bästa vinodlingarna ligger på en höjd mellan 250 och 350 meter. Kalkstensåsen har genom åren dessutom fått en jordmån uppblandad med lera, vilket är vad Pinot Noir växer bäst i. Här får även vinstockarna bra dränering och skydd för väder. Mellan Pinot Noirs vinstockar blir Chardonnay odlat och som står för den lilla procent vitt vin som blir tillverkat i området.

Idag är det många vinproducenter världen över som odlar Pinot Noir men Bourgogne räknas som druvans vagga. Tillverkningen av vin har skett i många hundra år, men det har aldrig varit frågan om massproduktion. Just kvaliteten och efterfrågan på viner från områdets Pinot Noir-druvor och dess tillverkning avspeglar sig i priset på vinerna från Côte de Nuits, vilket är ganska högt.