Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cortona

(0)

Toscanska viner tillverkade på druvan Syrah.
Vinmakare i Cortona odlar gärna enligt traditionella metoder. Men använder också nytänkande biodynamiska metoder.

Staden Cortona ligger i ett av de bördigaste områdena i Toscana. Staden tillhör inte de mest kända, men området har en lång historia med vinodling som går ända tillbaka till etruskerna. Arkeologer har bland annat hittat gamla vinrester i krukor fån innan romarriket, vilka etruskerna använde.

Balanserade viner

Kullarna och slätterna runt Cortona skapar ett utmärkt lokalt klimat som passar för druvodling. Solen skiner ofta på sluttningarna, vilket innebär att druvorna kan mogna under de flesta dagar. Området ligger dessutom högt upp, nästan 600 meter över havet, vilket bidrar till att mognadsprocessen dämpas något under natten.

De kyliga nätterna bromsar nämligen upp utvecklingen av socker och fenoler. Slutresultatet blir ett balanserat vin med en bra syrahalt. Det är främst balansen mellan syra och sötma som är viktig för att producera ett bra vin.

Lokala druvor

Staden ligger vid foten av bergskedjan Apenninerna. Här odlar bönderna en rad olika internationella druvsorter som Merlot och Cabernet Sauvignon för att göra Cortonaviner. Vinmakare använder dessutom lokala druvor, där den viktigaste druvan är Syrah. Däremot är det gröna druvor som Grechetto, Chardonnay och Sauvignon Blanc som används för att tillverka vita viner.

Det finns inga specifika regler för att göra blandade viner som Rosato eller blandade Biancoviner under DOC Cortona (Denominazione di Origine Controllata). Däremot behöver en röd Rosso Cortona innehålla mellan 50 och 60 procent Syrah och 10-20 procent Merlot.

Biodynamisk odling

Innovativa vinmakare strävar efter att odla ekologiskt genom att inte använda kemikalier. Istället använder de naturbaserade preparat som organisk gödning för att förbättra jorden. Organiskt gödsel som humus skyddar inte bara mot skadedjur, utan också mot svamp- och mögelangrepp. Stefano Amerighi är en biodynamisk odlare som fick pris som Italiens bästa vinmakare 2018.

Populäraste maten att servera till Cortona-viner

Servera vinet Cortona till pasta, kött och vilt. Rött Syrahvin smakar bland annat björnbär, svarta vinbär och körsbär med toner av lakrits och peppar. Idag tillverkar områdets vinmakare också det toskanska dessertvinet Vin Santo, vilket passar utmärkt att servera till desserter.