Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Corpinnat

(0)

Katalanerna är kända för att gå sin egen väg. Det är därför inte helt överraskande att ett gäng cava-producenter gjort just det. Corpinnat kallar de sig och alla viner är ekologiska, småskaliga och kvalitativa. 

Corpinnat är en organisation bestående av vinproducenter som tidigare gjorde vin under appellationan D.O. Cava. De kom inte överens med övriga medlemmar och skapade därför sin egen gruppering. Corpinnat formades 2015 (då under namnet L’Associació d’Elaboradors i Viticultors Corpinnat ) och är idag en stark spelare mot de stora jättarna. 

Särskilda regler för corpinnat

Alla viner märkta corpinnat måste följa en rad strikta regler. De måste, till exempel, vara gjorda på ekologiska druvor från hjärtat av området Penedés som skördats för hand. 

Vad är skillnaden mellan corpinnat och cava?

Anledningen till att producenterna inte längre vill vara en det av cava-appellationen är att de ansåg den styras av jättarna. Storhus som Codorniu, Freixenet och García Carrión står för cirka 80 procent av den totala produktionen av all cava inom DO. De små producenterna som gör kvalitetsbubbel i liten mängd, och därmed till högre pris, kände sig inte hemma i sammanhanget. Därför skapade de sin egen grupp. 

Skillnaden är därmed, generellt, att bubbel från Spanien märkt "corpinnat" kommer från mindre producenter som fokuserar på kvalitet. Cava kan vara båder stora, mellanstora och mindre producenter, i flera olika kvalitets-kategorier. 

Vilka producenter ingår i corpinnat?

Följande är de producenter som idag är en del av corpinnat: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet-Can Freixes, Júlia Bernat, Mas Candí, Pardas och Can Descregut.

Vilka är kraven för att få använda namnet corpinnat? 

  1. Druvorna måste vara lokala och komma från ett specifikt område, som spänner över 22.000 hektar inom D.O Penedes.
  2. Producenten får köpa druvor, men endast upp till 25 procent.
  3. De köpta druvorna ska kosta minst 0.70 euro per kilo.
  4. Druvorna ska vara ekologiskt certifierade och måste skördas för hand.
  5. En cava måste innehålla minst 90 procent av de lokala druvorna; parellada, xarel-lo, macabeo och malvasia. Druvorna chardonnay, pinot noir och trapet får bara utgöra högst 10 procent av den slutgiltiga blenden.
  6. När det gäller rosé är enbart monastrell, garnacha, sumoll och xarel-lo rosat tillåtna.
  7. Allt vin ska vinifieras på vineriet och ska lagras i minst 18 månader på sin jästfällning.

Reglerna är strikta, men inte omöjliga att följa. Åtminstone inte för medlemmarna i Corpinnat. För en stor producent är det svårare.

Vad betyder corpinnat?

Bryter vi ner ordet Corpinnat, hittar vi både ordet hjärta (cor) och stenig (pinnat) som syftar på den steniga jordmånen i Penedés.