Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Coonawarra

(1)

Vindistriktet Coonawarra är ett litet område med stort rykte. Platsen ligger på Australiens södra kust och är känd för sina kvalitetsviner gjorda på de klassiska druvsorterna Cabernet Sauvignon och Shiraz.

Historia

De första vinstockarna planterades i Coonawarra redan i mitten av 1800-talet då en skotsk man vid namn William Wilson kom dit för att odla druvor. På 1890-talet kom ytterligare en skotte till regionen och på Wilsons inrådan valde han att placera sin vingård i ett område med den speciella röda jorden terra rossa. John Riddoch, som mannen hette, valde att kalla gården Coonawarra, det aboriginska ordet för kaprifol. Han efterlämnande en vingård som idag heter Wynns Coonawarra Estate. Där hittar du fortfarande odlingar med Shiraz och Cabernet Sauvignon, samt de nyare tillskotten Pinot Noir och Malbec.

Klimat

Klimatet i Coonawarra är relativt svalt, något som är ovanligt för de sydligare regionerna. Somrarna är torra och medelvarma, med kyligare nätter. Vintrarna kan dock vara mycket kalla på grund av molntäcken. Det regnar mycket i distriktet, vilket hjälper till att hålla uppe grundvattennivån.

Jordmån

Coonawarra passar utmärkt för druvodling eftersom jorden är mycket kalkrik. Jorden är rödfärgad och har fått namnet terra rossa, vilket är det italienska ordet för röd jord. Det är just den speciella lerliknande jorden tillsammans med det svala klimatet som gör Coonawarra till en idealisk plats för vinproduktion.

Druvsorter & viner

Coonawarra producerar några av världens bästa Cabernet Sauvignon-viner. Vinerna är kraftfulla och du hittar rika smaker av björnbär, mörka körsbär och mynta. En del av vinerna kräver lagring och de bästa vinerna lagras i flera decennier.

Fram till 1950-talet, innan Cabernet Sauvignon tog över, var Shiraz den huvudsakliga druvan i området. Shiraz-vinerna från Coonawarra är något lättare än vinerna från de varmare södra regionerna. Förutom de två stora druvsorterna hittar du även druvan Merlot som är en relativt ny druva i området. I Coonawarra blandar de den ofta med Cabernet, vilket ger intressanta viner med mycket smak som passar bra för lagring.