Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Condrieu

(0)

I franska apellationen Condrieu, i norra Rhône, finner du exklusiva viner med smaktoner av kaprifol, aprikos och vit persika med balanserad syra och smak. Vi finner dessa lyxiga viner här då Condrieu kännetecknas av att man odlar den unika Viognier Dore druvan. Viognierdruvans geografiska ursprung är dock något av ett mysterium, men den tros härstamma från Dalmatien (dagens Kroatien).

En druva med mystisk charm

Vindruvssorten Viognier anländer till området omkring år 281 e.Kr. Den karismatiska romerska kejsaren Marcus Aurelius tror man vara den som introducerar druvsorten till området. I mitten av 1900-talet har dock Viognierdruvan så gott som försvunnit och viner från Condrieu är farligt nära att dö ut.

Exklusivt vin med nyckfull natur

Det är inte utan anledning viner från Condrieu tillhör de dyrare och mer exklusiva vinsorterna. Viognerdruvan är nämligen en av de allra svåraste druvsorterna man kan odla idag. Man bör endast skörda när den är helt mogen och skördarna är ofta glesa och ojämna. Druvan kan inte heller fullt ut uttrycka sina smaker och dofter om förtidig plockning sker. En försen skörd resulterar likaså i en fetaktig känsla och fadd smak.

En liten men ökande skara beundrare

Condrieu är inte ett välkänt vinområde och viner härifrån har länge varit något av en förborgad hemlighet. Vinerna tillverkar man av druvor från vinrankor som växer på branta terrasser utmed en 15 kilometer lång och stenig sträcka av Rhônefloden, vilket gör det svårarbetat. De allra bästa vinerna producerar vinstockar som är över 70 år gamla vilket gör produktionskostnaderna höga. Dessa viner har traditionellt varit uppskattade endast av sanna konnässörer.

Unik smak

Viner från Condrieu anpassar man idag för att tillfredsställa de moderna smaklökarna som föredrar fräschhet, men de har samtidigt kvar sin rika, historiska identitet. Vinerna uppvisar utsökta aromer av persika, torkad frukt, kaprifol, melon och anis samt är ofta av torraktig natur, även om fruktigheten och doften antyder sötma. Viognierdruvan har låg syrahalt, vilket gör att vinerna är fylligt på ett sätt som är jämförbart med Chardonnay.