Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Clare valley

(16)

Vinregionen Clare Valley ligger strax norr om staden Adelaide i södra delen av Australien. Jesuitpräster grundade i slutet av 1800-talet den första vingården i Clare Valley med syfte att producera nattvardsvin och alltsedan dess har regionen utökat sin vinproduktion.

Det är ett litet område med cirka 40 små vinodlare och regionen är i första hand känd för sina Rieslingviner. Andra druvor som dominerar i appellationen är Shiraz, Cabarnet Sauvignon, Semillon och Malbec.

Södra Australien producerar mycket vin, men just Clare Valley står för endast 2 % av landets totala vinproduktion. Trots det är regionen en aktör att räkna med i sammanhanget, då vinerna är väl ansedda och har vunnit ett flertal priser. Här producerar gårdarna exklusiva viner som är uppskattade av de mest kräsna vinkännare. Viner från Clare Valley exporteras till hela världen.

Klimat och jordmån

Clare Valley har ett klimat som med långa, soliga dagar och svala nätter ger hög syra och struktur till de relativt små druvorna. Tack vare floderna Hutt och Hill har regionen något som är ovanligt för Australien, nämligen regelbundet regn. Det ger visserligen Clara Valley en del vatten till druvorna, men konstbevattning är ändå nödvändigt här.

Jordmånen är varierad med en blandning av bördigt flodsediment, sten och krossad kalksten. Vinstockarna växer på olika höjder, från 100 meter och upp till 500 meter. Höjden gynnar druvorna och de bästa vinerna kommer vanligen från de högst belägna gårdarna.

Kända druvor i området

Rieslingdruvans rika skördar ger torra, vita viner med grundtoner av lime, äpple, blommor och citrus. Två välkända Rieslingviner är Polish Hill och Springvale som har väldigt olika karaktär, trots att de båda är tillverkade på Rieslingdruvor.

Polish Hill är stramt med inslag av granit och kol. Springvale är däremot mjukare och rundare i smaken. Det är tack vare att druvorna odlas i kalkrikare jordar på den relativt unga vingården Grosset Wines som även är ekologiskt certifierad.

Rieslingdruvan är dock inte den vanligast. Den största odlingsarealen i appellationen består av druvorna Shiraz och Cabernet Sauvignon. Tillsammans står de för 80 % av allt vin i Clare Valley. Malbecdruvan är även vanlig i röda viner och de uppskattade Malbecvinerna har blivit något av ett signaturvin för Australien. Av de cirka 40 gårdarna i Clare Valley odlar ett femtontal Malbecdruvor.

Historiska vingårdar är turistattraktioner

I Clare Valley finns i huvudsak små gårdar som utvecklar sina specialiteter. De riktigt stora anläggningarna finns alltså inte här, utan på andra håll i landet. Det gör vinutbudet varierat och i ständig utveckling, vilket säkerligen är en av anledningarna till att vinturismen blomstrar i regionen.

Många turister kommer för att resa mellan gårdarna genom de storslagna landskapen för att ta del av de små tillverkarnas produktion. Att den förnämliga druvan Riesling trivs i regionen har verkligen blivit något av en turistattraktion. Den populära leden Riesling Trail som förbinder Clare Valleys vingårdar är ett mycket uppskattat resmål för ett stort antal vinentusiaster från världens alla hörn.

Dessutom drömmer många om att besöka den mytomspunna lilla vingården Wendouree, men här tar de i princip aldrig emot besökare. De flesta får nöja sig med att stanna vid den gamla gårdsskylten och staketet som omgärdar vinrankorna. På gården finns mycket gamla Shirazstockar som odlas med traditionella metoder och vinerna härifrån anses av många vara bland de bästa i världen.