Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Chinon

(1)

En vinregion i centrala delen av Loiredalen.
Viner från Chinon har en lång historia. De har producerats i flera sekler och omnämns i litteraturen redan på 1500-talet.

Viner från Loiredalen som är producerade runt den historiska staden Chinon har fått sin benämning av den samma. Dessa viner är kända sedan 1500-talet och är omskrivna i pjäsen Pantagruel, de törstigas konung av François Rabelais. I pjäsen uttrycker berättelsens huvudperson: "Jag vet var Chinon ligger, och den målade vinkällaren likaså, där har jag mig ofta berusat med flera glas kallt vin."

Geografiskt läge

Vinodlingarna i Chinon AOC ligger på den relativt branta brinken till floden Vienne. Men breder också ut över sluttningarna som går norrut från kullarna ovanför Chinon till Loire. Området täcker en yta på 2 300 hektar. Marken består nästan uteslutande av sönderbrutet berg och grus ovanpå hård kalksten.

Druvor

De vanligaste druvorna som vingårdarna odlar i området är Cabernet Franc och de gröna Chenin Blanc. Cabernet Franc liknar Cabernet Sauvignon men mognar tidigare. Det gör att druvan trivs i något svalare klimat. Vinstocken är kraftfull och upprätt, med mörkgröna, femflikiga blad. Klasarna är långsträckta och små till medelstora. Bären är också små och blåsvarta med tunna skal. Chenin Blanc mognar från mitten till sent på skördeåret. Under varma år har balansen mellan Loires svalare klimat och den värme som krävs för att uppnå full mognad potential att producera viner med stor komplexitet och finess.

Viner

I Chinon sker tillverkning av röda, vita och roséviner, men den övervägande produktionen består av röda viner. Dessa varierar i stil från ljusa och fruktiga till medelfylliga viner med välstrukturerade tanniner och komplexa toner av gröna blad kryddad med svarta bär. De lättare vinerna passar bra till grillat ljust kött, medan de fylligare är utmärkt till bräserat nöt- eller viltkött. Chinons rosé kännetecknas även av sin skarpa, uppfriskande syra och kryddiga fruktsmaker. De är goda som aperitif, men är också välsmakande till rätter av ljust kött. Vita viner från Chinon är krispiga, lätta och torra med en hög grad av syrlighet. Rökt lax och grillad kyckling är bra matkombinationer till dessa viner.