Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Chassagne-Montrachet

(2)

Smakrika vita och röda viner från Bourgogne.
Bourgognedistriktet Chassagne-Montrachet tillverkar några av de bästa torra vita Chardonnayvinerna i världen.

Chassagne-Montrachet är inte bara en by i Bourgogne, utan också en vinregion som producerar några av världens mest uppskattade vita viner på små vingårdar. Till exempel vingården Criots-Bâtard-Montrachet, som ligger i Chassagne, producerar några torra vita Chardonnayviner som vunnit stor internationell berömmelse. Trots att det är vita viner som är mest omtalade kommer också flera spännande röda viner från området. Idag är en tredjedel av produktionen röda viner.

Varför viner från Bourgogne är speciella

Små vingårdar dominerar i området och klimatet samt jordmånen är ett av de allra mest gynnsamma i världen för att odla druvor. Chassagne-Montrachet ligger på 220-325 meters höjd och har ett klimat med varma torra somrar och svala långa vintrar. Jorden har högt innehåll av kalksten.
Men det är en klar skillnad mellan vinmakare söder om byn Chassagne-Montrachet och de i norr. Vinmakare i norra delen odlar druvan Chardonnay för att göra vita viner. Jordmånen i södra delen av Chassagne-Montrachet passar dock utmärkt för att odla Pinot Noir.

Fylliga viner med mineralton

Vita viner gjorda på druvan Chardonnay har en vacker färg med dofter av akacia och kaprifol. Du kan även upptäckta dofter av hasselnöt och smör. Lagrade Chardonnayviner får däremot också toner av honung och päron. Vinerna är friska med en djup ton av mineraler. Även om nästan allt vitt vin är gjort på Chardonnay så är druvan Pinot Blanc också tillåten.

Röda viner på Pinot Noir har dofter av körsbär, jordgubbar, krusbär och hallon. Vinerna har kryddiga inslag och unga viner har något mer strama tanniner. När de lagras och blir äldre får de en mer komplex struktur.

Goda mat- och vinkombinationer

Vita fylliga viner från Chassagne-Montrachet passar att servera till vitt kött som kyckling eller kalvkött. Fisk passar också bra till de vita vinerna där lax som är en aromatisk fisk, passar speciellt bra. Vin från Premier Cru-gårdar smakar utmärk tillsammans med kräftor och hummer. Röda viner kan du däremot servera till lamm eller fläskkött.