Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Chambolle-Musigny

(1)

I östra Frankrike hittar vi regionen Côte de Nuits där den lilla vinbyn Chambolle-Musigny finns.

Chambolle-Musigny har en liten befolkning på omkring 300 invånare men är känd för sitt högklassiga vin. Här producerar vinmakarna till största del kraftfulla röda viner från druvan Pinot Noir. Dessutom anser många att Chambolle-Musigny producerar det finaste Pinot Noir-vinet på jorden.

Högkvalitativa vingårdar

Av de 176 hektaren mark som finns i Chambolle-Musigny använder vinodlarna ungefär 56 hektar till gårdar som har en Premier Cru-klassificering. Det finns totalt 24 gårdar med den klassificeringen och tillsammans producerar de 270 000 flaskor vin per år.

I regionen finns det dessutom två vingårdar som håller Grand Cru klass. Det är Bonnes-Mares samt Musigny.

Bonnes-Mares

Vingården Bonnes-Mares är en Appellation D'origine Contrôlée som grundades år 1936. Här är det druvan Pinot Noir som står i fokus och vinmakarna framställer endast rött vin under klassificeringen Grand Cru.

Bonnes-Mares består av omkring 16 hektar mark och har idag ungefär 19 olika vinodlare. Tillsammans producerar vinodlarna uppemot 70 000 flaskor vin årligen.

Här kan vi även hitta en stor variation i jordtyper. Södra delen av gården har en lättare jordtyp med höga halter av kalksten vilket leder till en parfymerad och silkeslen vinstil. Området kring Morey-Saint-Denis har jordar som är rikare samt djupare vilket resulterar i viner som är strama och tyngre.

Musigny

Vingården Musigny är uppdelad i tre olika områden. Det första är Les Musigny som består av 5,9 hektar mark och ligger i den norra delen av gården. Även Les Petits Musigny i söder är en del av vingården. Den här delen är något mindre och består av 4,2 hektar mark. Slutligen har vi den minsta delen som är La Combe d'Orveau.

Här producerar vinmakarna både röda och vita viner. Årligen framställs ungefär 38 000 flaskor rött vin här samt 3 000 flaskor vitt vin.