Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Central Valley

(2)

Ett stort distrikt med flera olika förutsättningar.
Central Valley är ett stort vindistrikt i Kalifornien. Här produceras mycket enkla basviner och Zinfandel är den mest kända druvan som odlas här.

De kaliforniska vinerna är de absolut mest välkända bland de amerikanska vinerna, där delstaten står för den största delen av USA:s vinproduktion. Kalifornien är till exempel hemvist för den alltmer populära druvan Zinfandel, vilken i Europa även går under namnet Primitivo. Zinfandel är en väldigt populär druva, mycket tack vara sin mångsidighet. Zinfandel kan användas för att producera många olika sorters viner - vita viner, roséviner eller till och med mousserande viner samt dessertviner. Men främst blir den använd till allt från fruktiga och lätta till kraftfulla och mustiga rödviner.

Olika delar - olika klimat

Central Valley består egentligen av två olika delar. Den norra Sacramento Valley, där du hittar distriktet Lodi, och en södra delen av dalen, San Joaquin Valley. Området är nästan 50 mil långt och 10–12 mil brett. Detta väldiga jordbruksområde står för den största delen av Kaliforniens årliga druvskörd. Här är det varmt och därmed väldigt viktigt med konstbevattning. Här produceras mycket enkla basviner där också druvorna Colombard och Chenin blanc upptar stora områden.

Lodi

Området Lodi ligger på lite högre höjd än är San Joaquin Valley, vilket gör att det kommer in en del sval havsluft. Trots värmen, är det många bra kvalitetsviner som blir producerade här. Bäst trivs så klart Zinfandel, men även den gröna Viognier är vanligt förekommande. Just Viognier är en relativt ny internationell druvsort som tidigare endast funnits i Frankrike.

Sierra Foothills

På Sierra Nevadas sluttningar, öster om det varma Central Valley, ligger Sierra Foothills. Där råder det ett helt annat klimat. Det beror på att det ligger på betydligt högre höjd. Här kan det dessutom regna så mycket som 700 till 1 200 mm i de högst belägna vingårdarna. Här finns det väldigt gamla vinstockar med Zinfandel och Petite Sirah som ofta kan ge bättre viner med mer intressant och kraftfull smak. Värt att nämna är att italienska sorter som Sangiovese och Barbera också trivs väldigt bra här.