Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cariñena

(13)

Cariñena (DO) är ett av de äldsta skyddade vinområdena i Europa.
Cariñena (DO) har ett extremt klimat som traditionellt ger alkoholstarka viner. Med moderna metoder skapas lättare viner.

Vinområdet ligger i Zaragoza nära staden Aragon i Spanien. Romarna grundade Carae vilket är huvudorten i Cariñena (DO). Då var det mjöd som lokalbefolkningen producerade. Vinframställning växte fram under medeltiden, framförallt under översyn av olika kloster. Ursprungsmärkningen DO fick Cariñena1932. Området är beläget på platån Campo de Cariñena och vingårdarna ligger således på en höjd mellan 400 och 800 meter över havet, på sluttningen av bergskedjan Sierra de la Virgen.

Marken

Jordarna i Cariñena är mestadels dåliga och näringsfattiga. De består av brunkalksten eller rödbrun kalksten som täcker ett lager av grus från Iberiska bergskedjan. Detta porösa jordlager innehåller mycket kalciumkarbonat. Det förekommer dessutom brunjord från alluviala avlagringar efter översvämningar och på vissa platser förekommer det även skiffer och lera.

Kontinentalt klimat

Området har ett kontinentalt klimat med långa varma somrar och kalla vintrar. En kall nordlig vind, den så kallade "cierzo" håller fuktigheten borta. Klimatet erbjuder en utmaning för vinodlarna då det kan förekomma hagelstormar, starka vindar, extremt varma somrar och torka som kan påverka vinskörden. Den stora temperaturskillnaden mellan dag och natt bidrar dock till Cariñenavinernas intensitet.

Druvor

I området blir de röda druvorna Cabernet Sauvigon, Garnacha, Juan, Ibánez, Mazuela, Monastrell, Tempranillo och Vidadillo odlade. Vita druvor som växer på vinodlingarna i Cariñena (DO) är Chardonay, Garnacha Blanc, Macabeo, Moscatel de Alejandria och Prellada. Druvan Cariñena har fått sitt namn efter området. Det är en druvsort som har spridit sig i stor skala till den så kallade nya världens vinområden.

Viner

De viner som produceras i Cariñena (DO) är traditionellt alkoholstarka till följd av det torra klimatet. Men i och med att vinproducenterna har börjat använda modernare framställningsmetoder tillverkar de nu även friskare, lättare, fruktigare och mer aromatiska viner. Således är de vita viner som området producerar lätta, torra och friska. De är gjorda för att drickas direkt, medan rödvinerna vinner på att bli lagrade.