Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Cahors

(3)

Unik vintillverkning i den medeltida staden Cahors.
Cahors är en liten stad i Sydvästra Frankrike som tillverkar exklusiva viner. 

Cahors är en liten stad i Sydvästra Frankrike som de senaste åren blivit känd internationellt. De vackert belägna vingårdarna i anslutning till orten ligger längs floden Lot, mittemellan Medelhavet och Atlanten. Mikroklimatet är komplext och även jordmånen kan skilja sig mycket åt från plats till plats. Här finns allt från bördigare och fuktigare jordar närmast floden till kalkrik odlingsmark högre upp i sluttningarna.

Kraftfulla viner från Malbec-druvan

Cahors producerar uteslutande rött vin och den områdesspecifika druvan Malbec måste uppgå till minst 70 % i vinet. Redan under medeltiden gick ortens vin vid benämningen “det svarta vinet från Cahors”. Druvan ger nämligen ett mycket kraftigt och fylligt vin med karaktäristisk smak av tobak och katrinplommon. I ett högkvalitativt vin från Cahors ska du inte kunna se fingrarna genom vinet när du håller i glaset. Förutom Malbec kan vinet också innehålla druvorna Merlot och Tannat.

Från bortglömd till eftertraktad

Under medeltiden var Cahors en storspelare inom vinexport och stod för hälften av alla viner som exporterades från regionen. Tyvärr gjorde omständigheter såsom krig och växtsjukdomar att området mer eller mindre slogs ut och vinerna föll i glömska.

De senaste decennierna har dock vinkännare återigen börjat upptäcka vinet och vinodlarna i Cahors, som strävsamt jobbat upp varans kvalitet på nytt, kan nu njuta av allt större framgångar. I dagsläget producerar Cahors cirka 20 miljoner flaskor vin per år.

Gastronomi i världsklass

Den som besöker Cahors kommer att kunna botanisera både i fantastiska viner och gourmetmat. I området finns nämligen ett stort utbud av AOC-produkter, vilket är en certifiering för närproducerad och lokal mat med franska särdrag. I Cahors hittar du lamm, anka, saffran och en mycket känd getost vid namn Rocamadour.

Den vackra lilla staden, bara ett par timmars biltur öster om Bardoux, är helt enkelt ett måste för alla vinälskare på genomresa i Frankrike som söker efter en gastronomisk upplevelse i historisk miljö.